Automatiseren in de gezondheidszorg: bij Livio hebben ze nu meer tijd voor de patiënt

Industry
Gezondheidszorg

Livio is een zorgaanbieder die gespecialiseerd is in verpleging, verzorging en thuiszorg (van ouderen). Er werken ruim 2700 mensen en ook nog een heleboel vrijwilligers. Om die mensen zo goed mogelijk hun werk te laten doen is Livio altijd op zoek naar manieren om efficiënter te worden.

“Livio kan verder groeien en medewerkers  kunnen zich ontwikkelen doordat ze minder tijd kwijt zijn aan administratieve, voorspelbare taken. De energie die naar domme handelingen gaat, kan je niet steken in dingen om jezelf te verbeteren. Yarado past bij ons plan voor de komende jaren om onszelf in de volledige breedte te verbeteren.”

Yarado impact in cijfers

1.000

dossiers verwerkt

100%

succesvolle automatisering

24/7

operationeel online

Livio is bezig met het wegwerken van de administratieve rompslomp rondom de zorg. Met Yarado heeft de organisatie een partner die meehelpt met het identificeren van de processen, het implementeren en onderhouden van de robots. Zo kunnen steeds meer medewerkers de focus volledig leggen op de patiënt.

Patiënten van Livio merken dat de medewerkers van Livio meer tijd kunnen nemen om zich met de patiënt bezig te houden. Het persoonlijk contact wordt altijd gewaardeerd.

Automatiseren in de gezondheidszorg: bij Livio hebben ze nu meer tijd voor de patiënt

Bert Peper is Adviseur ICT bij Livio

Constant op zoek naar verbetering

Livio is een zorgaanbieder die gespecialiseerd is in verpleging, verzorging en thuiszorg (van ouderen). Er werken ruim 2700 mensen en ook nog een heleboel vrijwilligers. Om die mensen zo goed mogelijk hun werk te laten doen is Livio altijd op zoek naar manieren om efficiënter te worden. Bert Peper, Adviseur ICT, is één van de mensen die zich daar bij Livio dagelijks mee bezig houdt.

“We willen bij Livio altijd efficiënter, Yarado helpt ons daarbij.”

Niet meer handmatig overtypen

Medewerkers van Livio doen op het moment nog veel routinematige handelingen. Bert: “In 2023 staat er bijvoorbeeld een migratie gepland van het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD), naar een nieuwe applicatie. In 2021 deden we dit ook en werden alle dossiers van ruim 1.000 cliënten nog overgetypt. De volgende keer laten we dit door de softwarerobot doen.” Dit is onderdeel van een cultuuromslag binnen Livio volgens Bert. “Van oudsher zijn mensen gewend om zelf handelingen en taken te doen die makkelijk geautomatiseerd kunnen worden. Daarom willen we met Livio van meer taakgericht naar proces- en datagericht werken omschakelen.” 

Registraties checken

Waar helpt de Yarado softwarerobot nu precies mee? Bert: “Zorgverleners vergeten soms hun routes te valideren. Hierdoor werken zij uren die we niet kunnen factureren. Dat is natuurlijk zonde. De volgende stap is om de robot te laten checken of de registratie van een cliënt wel klopt met waar diegene volgens de verzekering recht op heeft. We willen voorkomen dat we dingen invullen waar iemand geen recht op heeft volgens de verzekering.” 

“Mensen zijn van oudsher geneigd om handelingen te doen die je makkelijk kan automatiseren.”

De robot testen

Hoe is Livio eigenlijk in aanraking gekomen met Yarado? Bert: “Mijn leidinggevende was bekend met Yarado en Robotic Process Automation (RPA). Hij vroeg mij of het iets voor ons zou kunnen zijn. Toen heb ik een eerste use case bedacht, om de robot te testen als het ware. Ik laat hem een veldje invullen in onze database van zorgverleners. Hiervoor moet de robot onder andere dropdown menu’s openen en in teksten zoeken. Dat kan die erg goed, ik vind het indrukwekkend hoe hij symbolen en tekens kan lezen. ”

Skynet uit Terminator, maar dan goedaardig

Ze zijn bij Livio klein begonnen met een eerste use case en zijn en nu bezig om de gehele organisatie erbij te betrekken. Je kan je voorstellen dat er bij een bedrijf met 2.700 medewerkers veel kansen liggen. Inmiddels heeft de robot trouwens ook al een naam. Bert: “Skynet, uit Terminator. Hoewel we er vanuit gaan dat de Yarado robot zich niet tegen ons keert, zoals in de films.”

Zorgverleners willen mensen helpen

Bert merkt dat de zorgverleners blij zijn met de inzet van de robot voor het afhandelen van cliëntenregistraties, omdat het ze administratief werk scheelt. Bert: “Dit vinden we belangrijk, want dit gaat echt om de mensen die zorg verlenen aan ouderen. Hier moet je dan ook beginnen. Die zitten er niet op te wachten om straks dossiers over te tikken. Die willen mensen helpen. Logisch ook. Zij kunnen hierdoor werk oppakken dat normaal gesproken zou blijven liggen.”

“Zorgverleners zitten niet op te wachten op dossier over te tikken.”

Persoonlijke ontwikkeling dankzij de robot 

De belangrijkste winst van de inzet van Yarado zit hem volgens Bert in de groei- en ontwikkelingskansen. Bert: “Livio kan verder groeien en medewerkers kunnen zich ontwikkelen doordat ze minder tijd kwijt zijn aan administratieve, voorspelbare taken. De energie die naar domme handelingen gaat kan je niet steken in dingen om jezelf te verbeteren. Yarado past bij ons plan voor de komende jaren om onszelf in de volledige breedte te verbeteren.”

24/7, met volledige zekerheid 

Wat is eigenlijk het grootste voordeel van de inzet van de Yarado softwarerobot? Bert: “Het scheelt tijd en je hebt de zekerheid dat een administratieve taak ook echt wordt uitgevoerd. Hij werkt op de achtergrond, 24/7 en met een volledige zekerheid. Dat krijg je met mensenhanden toch niet. Hiernaast vind ik de ondersteuning vanuit Yarado erg goed. Dat is ook nodig, want de robot kan veel.” 

“Van de eerste presentatie tot nu. Yarado is professioneel, klantgericht en deskundig.”

Mooie woorden 

Als we Bert vragen naar zijn ongezouten mening over de inzet van Yarado in zijn geheel bezien dan heeft hij mooie woorden: “Vanaf de eerste presentatie vanuit Yarado heb ik een goede indruk gekregen. Professioneel, maar ook soepel. Klantgericht, deskundig, ik ben gewoon heel erg positief. Ik heb zelf contact met developer Dylan van Yarado en hij stelde meteen de juiste vragen over onze processen. Dat praat lekker makkelijk.”

Kansen te over

In de toekomst denkt Bert dan ook dat ze het takenpakket voor de softwarerobot flink uit zullen breiden bij Livio. Bert: “Er liggen nog zoveel kansen. Misschien hebben we wel een tweede robot nodig binnenkort.”

Zie jij ook liever dat zorgverleners hun tijd besteden aan patiënten in plaats van administratieve processen bij jouw werkgever in de zorg? Kijk hier wat we allemaal doen voor de gezondheidszorg.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!