Energie Inspectie kan middels RPA nu 5 keer zoveel huizen checken

Industry
Energie

1 januari, 2021. Een belangrijke datum in de energiesector.
Er treedt een nieuw energielabel voor gebouwen in werking. Eén die door een erkend adviseur moet worden afgegeven.
Je kan je voorstellen dat energieadviseurs het toen een stuk drukker kregen. Dat geldt zeker ook voor Energie Inspectie.

Om de stortvloed aanvragen de baas te kunnen, besluiten zij te starten met automatiseren, met behulp van een Yarado-softwarerobot.
"Alles wat we opmeten en invoeren wordt door de Yarado-softwarerobot verwerkt en geëxporteerd in Excel. Dit scheelt ontzettend veel tijd. We zijn 4 tot 5 keer productiever geworden.”

Yarado impact in cijfers

4x

meer klanten verwerkt met hetzelfde team.

 €700.000

bespaard per jaar.

2,5x

snellere verwerking van een klant.

Energie Inspectie zag een grote groeikans, aangezien energielabels verplicht werden om een woning te verkopen. Met behulp van Yarado heeft de operationele kant van Energie Inspectie snel kunnen opschalen. Hierdoor kan de groei worden bijgebeend èn de klanten tevreden gesteld worden.

Dankzij Yarado heeft Energie Inspectie de verwerking van een energielabel 2,5x sneller gemaakt. Daarnaast zijn de medewerkers van Energie Inspectie veranderd van inspecteur tot adviseur. Ze kunnen tijd maken om persoonlijk aandacht te schenken aan hun klanten.

Energie Inspectie kan middels RPA nu 5 keer zoveel huizen checken

Anneke Veenstra is Office Manager bij Energie Inspectie.

Marc de Linde is Teamleider Duurzaamheid bij Energie Inspectie.

Een gouden kans

1 januari, 2021. Een belangrijke datum in de energiesector. Er gaat een nieuw energielabel voor gebouwen in werking. Eén die door een erkend adviseur moet worden afgegeven. Je kan je voorstellen dat energieadviseurs het toen een stuk drukker kregen. Dat geldt zeker ook voor Energie Inspectie. Om de stortvloed aanvragen de baas te kunnen besluiten zij te starten met automatiseren, met behulp van een Yarado softwarerobot. Office Manager Anneke Veenstra en Teamleider Duurzaamheid Marc de Linde vertellen.

Vier tot vijf keer productiever

Eerst even terug naar de tijd voordat Yarado komt helpen. Marc de Linde: “De opname van een woning ging volledig handmatig. Een schets maken, alles opmeten: gevels, ramen, deuren, daken. Op locatie was je zo een uur bezig. Dan naar kantoor om alles in te voeren in de software. Eén energieadviseur kon een woning of vijf per dag opmeten en invoeren.” Nu gaat dat sneller. Marc: “Alles wat we opmeten en invoeren wordt door de Yarado softwarerobot verwerkt en geëxporteerd in Excel. Dit scheelt ontzettend veel tijd. Tegenwoordig kan één expert wel 20 tot 25 woningen per dag invoeren. We zijn dus 4 tot 5 keer productiever geworden.”

“We zijn veel sneller en productiever geworden.”

Vakmensen doen waar ze goed in zijn

Deze verhoogde productiviteit zorgt er voor dat de experts bij Energie Inspectie meer tijd hebben voor de belangrijke zaken. Anneke Veenstra: “Het is zonde om vakmensen repetitief invoerwerk te laten doen. Door de tijd die ze nu besparen, kunnen zij meer woningen van een energielabel voorzien en kan Energie Inspectie zich meer focussen op het werven van nieuwe klanten.” Marc sluit zich hierbij aan: “Vanwege krapte op de arbeidsmarkt zijn gecertificeerde energie-experts schaars. Tegelijkertijd waren die mensen 60% van hun tijd bezig met metingen. Dat hebben we nu terug kunnen dringen naar 10%.”

Een kwart van de week terug

Yarado helpt niet alleen bij het verwerken van metingen in woningen, maar ook bij het verwerken van offerteaanvragen. Anneke: “Dit deden we eerst ook handmatig en dan was je al snel een kwartier per aanvraag kwijt. Nu doet de robot dit - ook ’s nachts trouwens - en kan ik ’s ochtends mijn computer aanzetten en direct beginnen met bellen van klanten. Dit scheelt me zo een kwart van mijn werkweek. En de robot maakt ook geen fouten bij het invoeren van de gegevens.”

“Ik zet m’n computer aan en kan gelijk beginnen met bellen.”

Na de pilot alleen maar meer

Was het lastig om te beginnen met Yarado? Anneke: “We zijn het gewoon aangegaan en met een pilot begonnen. Dat beviel zo goed dat het vanaf toen alleen maar meer is geworden. Als je van tevoren goed uitdenkt wat je wilt en hoe je dat wilt vormgeven dan komt het goed. Gewoon starten, je loopt vanzelf tegen dingen aan.” Marc: “Het gaat echt in stapjes. Je richt iets in en dan zie je weer andere dingen die je kan automatiseren. Zo zijn we in 20 kleine stapjes van 30 procent naar 70 procent geautomatiseerd gegaan. De doorlooptijd vanaf offerteaanvraag tot een ontvangen label is nu maximaal dertien werkdagen. Als we alles nog handmatig zouden doen dan zouden we twee keer zoveel personeel nodig hebben.”

Scherper op productiviteit

En hoe bevalt Yarado tot nu toe? Anneke: “Ik ben dik tevreden over de manier waarop Yarado met ons meedenkt, hoe snel jullie dingen oplossen, hoe bereikbaar jullie zijn en het proactief zien als dingen niet helemaal lekker lopen.” Marc: “De hele service is echt goed.” Werken met Yarado heeft Energie Inspectie ook scherper gemaakt op efficiëntie. Anneke: “Wij vragen vaak aan onze mensen: deze handeling, hoe vaak doe je die? Hoe lang duurt die? We denken daar nu bewuster over na dan eerst.” Marc: “Bij elk knopje dat we herhaaldelijk indrukken denken we: waarom eigenlijk?”

“We zijn nu veel bewuster op efficiëntie geworden.”

Meer tijd voor mensen

Dat is natuurlijk een mooi compliment aan het adres van Yarado. Wij vragen ook wel eens gekscherend aan klanten: hoe zou jij Yarado pitchen aan anderen? Marc: “Je kan al veel meer automatiseren dan je nu denkt. Bij Energie Inspectie kunnen we nu meer aandacht geven aan wat er toe doet in een opname. Hoe is een woning geïsoleerd? Wat voor materialen zijn er gebruikt? Je hebt veel meer tijd om een praatje te maken, om vragen te beantwoorden.” Anneke: “Door te automatiseren kan je meer energie besteden aan het vergroten van je business. En het bespaart je tijd en geld.”

“Je kan meer automatiseren dan je denkt.”

Pijlen op de zakelijke tak

Tot slot zijn we nog benieuwd hoe de toekomst er voor Energie Inspectie uitziet op automatiseringsgebied. Marc: “Er valt nog veel meer te automatiseren in de energie inspectie industrie. We zullen de kansen om dit te doen zeker niet laten liggen.” Anneke: “Naast woningen zetten we ons ook in voor de verduurzaming van kantoorgebouwen. We hebben een hele zakelijke tak waarin we meer willen automatiseren.”

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!