Robotic Process Automation, ook wel RPA, wint in steeds meer industrieën aan tractie. De technologie is zeer breed inzetbaar, en dat wordt door steeds meer organisaties van alle grootten ingezien. Geen wonder dat er steeds vaker naar RPA software vendors gezocht wordt. Welke zijn het grootst, en hoe verhoudt Yarado zich tot deze aanbieders?
Er zijn veel partijen in deze markt. Het zijn er echter drie die er toch in zekere zin bovenuit torenen. Deze software vendors bestaan al een langere tijd en zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot marktleiders van de RPA. Toch betekent dat niet per se dat een van de onderstaande partijen de juiste kandidaat is om een RPA-traject mee te beginnen. Grote partijen hebben immers enkele voordelen, maar ook nadelen. Datzelfde geldt voor kleinere partijen, zoals Yarado. Eerst lichten we de drie grootste spelers van de markt uit.
Ongetwijfeld de grootste van de drie leiders is UiPath. Naar schatting van Gartner is UiPath in 2021 tot een marktaandeel van 34,1 procent gegroeid, terwijl dat aandeel in 2020 nog 28,5 procent was. Met andere woorden: ongeveer een derde van de organisaties die RPA inzetten, doen dit aan de hand van software van UiPath. Het is dan ook het grootste platform, wat bijvoorbeeld met zich meebrengt dat er voor de doe-het-zelvers online veel hulp te vinden is, en dat er veel zelf in geprogrammeerd kan worden. Wel is het nadeel dat een organisatie van de grootte van UiPath relatief traag werkt, wat betekent dat automatiseringsprocessen na maanden pas staan.
Ook Blue Prism is groot, met een totale waarde van afgerond 1,5 miljard euro. UiPath is met 7 miljard euro dus in waarde dus iets meer dan vier keer zo groot. Qua software en werkwijze lijken de twee op elkaar: er kan geprogrammeerd worden binnen de interface, en dat is voor experts en kenners handig. Blue Prism is echter een stuk duurder dan UiPath, en dat terwijl er maar beperkte training geboden wordt. Het prijskaartje loopt dan dus al snel op als je er ook nog eens een expert bij moet zoeken.
De software van Automation Anywhere is iets gemakkelijker in gebruik dan die van UiPath en Blue Prism, maar de initiële opzet van een automatiseringstraject is lastiger. Omdat Automation Anywhere kleiner is dan de twee eerdergenoemde partijen heeft het bijvoorbeeld geen GitHub-integratie, en voor echte tech-experts is dat onmisbaar. Daarnaast kan een proces dat te groot is wat rommelig worden in de software. Kortom, ook Automation Anywhere is een optie, maar eigenlijk is deze oplossing eveneens niet perfect.
Tenslotte belichten we nog even Microsoft Power Automate. Dit is de automatiseringssoftware die met Microsoft Office meekomt, maar ook dit pakket heeft haar voor- en nadelen. Het grootste voordeel van Power Automate is dat alle processen die in de Microsoft-omgeving plaatsvinden uitstekend werken, en de Microsoft-applicaties goed op elkaar aangesloten kunnen worden. Het grote nadeel is dat alles wat buiten de Microsoft-omgeving valt, maar lastig te linken is aan de applicaties.
Yarado valt eigenlijk precies tussen alle bovenstaande spelers in. In de eerste plaats omdat het een stuk kleiner is dan UiPath en Blue Prism. Waar deze twee giganten geremd worden door hun omvang, heeft Yarado dit niet. Processen kunnen dus in een week geautomatiseerd draaien, terwijl je met UiPath of Blue Prism vaak maanden bezig bent. Daarnaast is de software van UiPath en Blue Prism erg duur, en voor Automation Anywhere ook. Daarom vallen deze opties af voor ondernemingen van een kleiner formaat. Yarado is er voor groot en klein, en werkt aan de hand van een zeer mooi maandbedrag. Dat maakt automatiseren toegankelijk voor iedereen.