<-- Naar het blog overzicht

Waarom organisaties zich ook op sociale duurzaamheid moeten richten, en hoe automatiseren hierin een rol kan spelen

6/6/2024 15:18

Duurzaamheid is een breed begrip dat op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. Zeg je duurzaamheid dan denkt men doorgaans aan groene initiatieven - werk om klimaatverandering tegen te gaan. Voor Caroline Dennett, voormalig veiligheidsconsultent bij Shell, was een gebrek aan duurzaamheidsinitiatieven een reden om te vertrekken. Ook sociale duurzaamheid zou een rol moeten spelen binnen organisaties, maar daar horen we eigenlijk nauwelijks iets over.

Sociale duurzaamheid moet bij ondernemers ook hoog op de agenda staan. Door te automatiseren kan je die sociale duurzaamheid verhogen.

In gesprek met NU.nl laat Dennett los waarom ze precies vertrokken is bij de multinational: "Ik kan niet langer werken voor een bedrijf dat alle alarmbellen negeert en de risico's rond klimaatverandering en ecologische verwoesting bagatelliseert. Ik weet niet welke invloed dit gaat hebben op mijn carrière", geeft ze vervolgens aan. Ze zag het wel als enige optie omdat duurzaamheid volgens haar niet hoog genoeg op de agenda stond.

Ook Tessa Dekkers, eigenaar van loopbaanpraktijk Groene Zet richt zich vooral op duurzaamheid op milieugebied. Ze heeft het over een internationaal duurzaamheidskenmerk voor bedrijven. "Om dat te krijgen, moeten bedrijven aan een groot aantal duurzaamheidsstandaarden voldoen: van klimaatneutraal produceren tot het stimuleren van werknemers om bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken."

Sociale duurzaamheid en hoe automatiseren er een rol in speelt

In de verhalen van Dennett en Dekkers ontbreekt de sociale duurzaamheidsinvalshoek. Organisaties moeten voor personeel zorgen, en een deel van deze verzorging zit hem in het beperken van de werkdruk. Ligt de werkdruk structureel te hoog dan ervaren medewerkers mentale, en soms zelfs fysieke, klachten. Zo'n werkwijze is dus niet duurzaam, al past het niet in de gebruikelijke vorm waarin duurzaamheid gemeten wordt.

Ziekteverzuim is voor sociale duurzaamheid dan ook een belangrijke graadmeter. Hoe hoger langdurige absentie ligt, hoe groter de kans dat een organisatie zo gestructureerd is dat deze voor medewerkers niet duurzaam is. Automatiseren kan deze organisaties uit de brand helpen, want door te automatiseren kunnen repetitieve processen uit de organisatie gehaald worden.

Niet alleen ligt daardoor de werkdruk lager, ook wordt het probleem bij de kern aangepakt. Saai, herhaaldelijk werk is immers waar mensen verveeld en gedemotiveerd van raken. Dat komt de mentale gesteldheid niet ten goede. Door dit soort werk aan softwarerobots over te laten, kunnen medewerkers zich richten op belangrijkere zaken, terwijl het ook nog eens werkgeluk oplevert.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!