<-- Naar het blog overzicht

Waarom automatiseren nu ook voor mkb'ers een optie is

6/6/2024 15:18

Automatiseringssoftware is inmiddels toegankelijk voor mkb'ers. Lang was automatiseren en de software die daar voor nodig is enkel iets dat grotere organisaties zich konden veroorloven. Dit had vooral te maken met het feit dat het lang duurde om trajecten op te zetten. Die lange automatiseringstrajecten resulteerden niet alleen in ongeduld bij de partij die geholpen werd, maar ook in extra kosten in de vorm van adviseurs. Eigenlijk kwam het er destijds dus op neer dat de typische eigenschappen waar kleine en middelgrote bedrijven naar op zoek waren in een partner niet terug te vinden waren in de manier waarop automatiseringspartijen te werk gingen.

Voor mkb'ers is automatiseren nu mogelijk.

Ondernemers willen namelijk doorpakken. Wanneer je je onderneming door wil laten groeien zit je niet te wachten op een implementatieperiode van twee, drie of misschien zelfs vier maanden. De reden hiervoor is tweeledig. Allereerst profiteer je als onderneming niet van je investering wanneer zo'n optimalisatietraject nog niet voltooid is. In die vier maanden zijn er mensen voor je aan het werk, maar de vruchten pluk je er later pas van. Niet echt een praktische methode, dus. Ten tweede is tijd kostbaar, en hoe meer tijd je moet stoppen in het opzetten van zo'n traject, hoe meer geld en energie het je kost.

Daarnaast was automatiseren vooral mogelijk voor organisaties met enorme, complexe processen die naarmate de tijd verstreek weinig veranderden. Voor dit soort processen was het immers de moeite waard om een significante investering te doen. Flexibiliteit ontbrak, dus de ondernemingen die al vroeg voor automatiseren kozen, moesten er zeker van zijn dat processen meteen goed vastlagen. Voor kleinere ondernemingen was dit een probleem, want doorgaans waren die op zoek naar een partner die taken juist wél snel en flexibel in zou richten.

Automatiseren voor mkb'ers

Tegenwoordig zit het anders. Automatiseringssoftware, specifiek RPA (Robotic Process Automation) is erg makkelijk te implementeren. Organisaties kunnen dit zelfs intern doen als ze zouden willen, maar ook voor partijen die RPA-implementatie aanbieden, is het bijzonder makkelijk om processen aan te passen. De flexibiliteit die men in het verleden niet kon garanderen is er nu plots wel. Daardoor wordt het voor kleinere ondernemingen steeds aantrekkelijker om te heroverwegen of interne processen met softwarerobots gedaan kunnen worden.

Ook kan automatiseren sneller en praktischer dan voorheen. Processen kunnen in theorie in twee dagen geautomatiseerd worden, wat betekent dat ondernemers die nú last hebben van problemen in de interne werkstroom die ook nú op kunnen lossen. Zo is de investering sneller terugverdiend, terwijl collega's en klanten vrijwel meteen de effecten merken. Data wordt namelijk accurater van zo'n automatiseringsslag, terwijl medewerkers minder handmatig werk aan het verrichten zijn.

Automatiseren sluit daarmee uitstekend aan op de wereld waarin we nu leven. Drukte werd in het verleden weggewerkt door meer personeel aan te nemen, maar hoe ouder de Nederlandse bevolking gemiddeld wordt, hoe lastiger het wordt om dat extra personeel ook werkelijk te vinden. Meer dure, schaarse mensen zoeken voor je onderneming is de oplossing niet meer, want vacatures staan er overal al open. Het overbodige werk wegnemen bij de mensen, daar zit de échte oplossing in.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!