Van werkend Nederland zegt ongeveer 20 procent last te hebben van te hoge werkdruk. Dit wordt opgemaakt uit het Nationale Werkgeluk Onderzoek. In dit onderzoek, uitgevoerd door MonitorGroep, zijn 1400 werkende Nederlanders enkele vragen gesteld over hoe gelukkig zij zijn op werk. Het blijkt dat een vijfde van deze doelgroep een te hoge werkdruk ervaart, en daar moet wat aan gedaan worden.
In het onderzoek werden acht onderwerpen aangehaald waaruit werktevredenheid opgemaakt is. Onder meer competentie, autonomie en de mate van verbinding aan een werkgever zijn belangrijk, suggereert Arie Pieter Veldhoen, onderzoeker bij MonitorGroep. In 2021 werd het onderzoek eveneens afgenomen en toen gaven ondervraagden over alle onderwerpen verdeeld gemiddeld een 7,2 als eindscore op werkgeluk. Ook in 2022 is dit de gemiddelde eindscore.
Op het thema 'verbinding' scoort Nederland in 2022 lager dan voorheen, en dat heeft deels te maken met het feit dat mensen thuis zijn blijven werken sinds de coronavirus-pandemie. Desalniettemin heeft twee derde van de Nederlandse deze mogelijkheid nauwelijks of niet, dus het kan niet enkel daar vanaf hangen, suggereert de expert bij AD.
Een andere verklaring voor de daling in tevredenheid ligt bij de werkdruk. "We maken daarbij onderscheid tussen hoe hoog de werkdruk is en of mensen er last van hebben", aldus Veldhoen. "Heb je te weinig te doen op een dag en word je niet uitgedaagd, dan verveel je je en komt er maar geen einde aan de dag."
"Vervolgens een dag een tandje bijzetten om een project af te krijgen, dat lukt best. Maar vaak is het zo dat er telkens steeds weer een beetje werk bij komt, zonder dat er iets vanaf gaat. De werkdruk wordt te veel als we elke dag meer moeten doen, en als dat zes weken achter elkaar zo blijft", belicht Veldhoen naar aanleiding van de resultaten.
Al drie jaar op rij stijgt het percentage van mensen die een te hoge werkdruk ervaren. In 2019 was het nog 14 procent, inmiddels is het 20 procent. Met name in de zorg ligt de werkdruk hoog. In die sector gaf 25 procent van de werkenden last te hebben van een te hoge werkdruk. Onderwijs, recreatie en horeca zitten daar met 24 procent iets onder, maar ook in deze sectoren komt men dus mankracht tekort.
Voor sommige werknemers die aangegeven hebben in 2022 van baan te willen wisselen is die verhoogde werkdruk een drijfveer (36 procent). Ook de organisatie van het werk speelt bij zo'n 30 procent van de ondervraagden echter een rol. Het is dan ook aan werkgevers om hier goed op in te spelen en te anticiperen op de wensen van medewerkers.
Deze problematiek vraag om een langetermijnoplossing, en in de automatisering kan deze gevonden worden. Softwareoplossingen als RPA kunnen medewerkers repetitief en saai werk uit handen nemen. Daarmee verhogen bedrijven de tevredenheid van medewerkers, wat resulteert in minder vertrekkend talent. Ook verlicht het de werkdruk, wat op haar beurt weer de tevredenheid verhoogt. In een krappe arbeidsmarkt is automatiseren dus een bijzonder aantrekkelijk alternatief.