<-- Naar het blog overzicht

Schiphol krijgt steun van kantoorpersoneel, in theorie kan een deel hiervan blijven hangen

3/7/2024 16:35

Het loopt al tijden stroef op Schiphol. De wachttijden zijn de afgelopen maanden steeds verder opgelopen, voornamelijk vanwege een tekort aan personeel op de grootste luchthaven van Nederland. Dat het ook nog eens vakantieperiode is, voert de druk alleen nog maar op. In een poging deze bedrukkende situatie te ontmantelen krijgt Schiphol assistentie van kantoorpersoneel van diverse partners. Prettig voor de reizigers en fijn voor het personeel dat al handen tekort komt, maar het is slechts een tijdelijke oplossing. En dat terwijl in theorie een deel van dit kantoorpersoneel gewoon zou kunnen blijven hangen.

Ook op Schiphol kan automatisering de werkdruk verlichten.

Laten we vooropstellen dat dit voor het personeel dat Schiphol operationeel uit de brand helpt hoogstwaarschijnlijk niet gewenst is. De tijdelijke krachten richten zich op het passagiers- en bagageproces, maar hebben de ambitie om organisatorische processen aan te pakken bij hun eigen werkgevers. Schiphol leent namelijk kantoorpersoneel van diverse andere bedrijven, waaronder Microsoft, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en bouwbedrijf BAM. Deze werknemers staan dus tijdelijk met de handen in de modder.

Ze sluiten zich aan bij een groep kantoorpersoneel van Schiphol die al de werkvloer opgegaan is en de laptops dichtgeklapt hebben. Het personeelstekort is dusdanig drukkend dat dit noodzakelijk geacht werd door de luchthaven. De kantoormedewerkers zijn volgens de Nationale Transportgids te vinden in de terminals en helpen reizigers met vragen. Omdat ze roze hesjes dragen, wordt naar ze gerefereerd met de naam 'Flamingo's'. Tot en met 4 september blijven ze hangen.

"Het is hartverwarmend om te zien dat kantoorpersoneel van onze partners belangeloos in grote getale wil helpen in de terminal", aldus Patricia Vitalis, een Schiphol-directeur. "Die hulp pakken we graag met beide handen aan", voegt ze daaraan toe. Met name bij de bagagehandelaars en de beveiliging is het personeelstekort groot, en dat zorgt voor lange wachttijden. Met de inzet van kantoorpersoneel hoopt Vitalis dat de druk enigszins van de ketel gehaald kan worden, al richt het partnerpersoneel zich niet per definitie op deze processen.

Door te automatiseren kan kantoorpersoneel in theorie blijven hangen

Het ingezette kantoorpersoneel zal het er wellicht niet mee eens zijn, maar in theorie kan een deel van dit personeel blijven hangen in de vertrekhal van Schiphol. Op kantoor worden namelijk vandaag de dag nog steeds veel handelingen verricht die niet per se meer door mensen uitgevoerd hoeven te worden. Denk hierbij aan repetitief administratief werk, het verwerken van declaraties of het controleren van emails, Excel-bestandjes en formulieren.

Partijen als Microsoft, BAM en het bovengenoemde ministerie zijn ongetwijfeld zelf ook al bezig met automatiseren, maar het kan zijn dat er nog steeds ruimte is om FTE's uit te sparen. Het plan van Schiphol is een uitstekend voorbeeld van hoe de werkende bevolkingsgroep in Nederland van innovatie kan profiteren en werknemers in kan zetten waar de nood het hoogst is.

De vraag blijft natuurlijk of de werknemers zelf zo'n carrièreswitch zien zitten, en het antwoord ligt voor de hand. Op Schiphol blijft het dus bij een tijdelijke ingreep voor de drukke vakantieweken, maar, net zoals op Schiphol zelf, biedt een automatiseringscasus stof tot nadenken. Automatisering en RPA kunnen een grotere rol spelen in de maatschappij dan momenteel het geval is. Al helemaal omdat deze technologieën steeds betaalbaarder worden en op extreem korte termijn al geïmplementeerd kunnen worden. Ook als er al nood aan de man is, biedt automatiseren een uitweg.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!