<-- Naar het blog overzicht

RPA-markt overstijgt groei van andere softwaremarkten en neemt een geschatte 19,5 procent toe in volume

6/6/2024 15:18

Wereldwijde investeringen in RPA, Robotic Process Automation, zullen aan het einde van 2022 zo'n 2,9 miljard dollar bedragen. Dat blijkt uit een studie van Gartner. De RPA-markt groeit met 19,5 procent ten opzichte van 2021, en zit daarmee boven de gemiddelde groei van wereldwijde softwaremarkten. Ook die scoren hoog met een gemiddelde van 16 procent.

De RPA-markt wordt alleen maar groter.

"Door een groeiratio van 31 procent in 2021 te behalen gaat het in de RPA-markt een stuk harder dan in de rest van de globale softwaremarkten. Organisaties gebruiken RPA om bedrijfsprocessen te automatiseren en digitale transformaties op te zetten. Die transformaties resulteren in toenames in operationele efficiëntie", ziet Cathy Tornbohm, VP analist bij Gartner.

In 2021 was de groei van de RPA-markt erg groot. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze groei in de komende jaren wel iets lager ligt, want jaar na jaar die dertig procent evenaren, is nou eenmaal lastig. Voor 2022 is, zoals al vermeld, een toename van 19,5 procent geschat. In 2023 daalt die groei nog iets verder naar 17,5 procent. Feit blijft dat deze groei nog steeds hoger ligt dan de rest van de softwaremarkt.

Waar komt de groei van RPA vandaan?

De reden voor de enorme groei in de RPA-markt is omdat de platformen steeds breder ingezet kunnen worden, en daarom steeds meer processen verwerkt kunnen worden die nu nog handmatig gedaan worden. Medewerkers kunnen zich vervolgens steeds meer richten op strategische zaken wanneer deze repetitieve, saaie taken wegvallen.

"RPA-aanbieders en andere software-aanbieders gaan steeds verder in het aanbieden van een breed programma, en wijken daarmee af van technologie die zich op één aspect richt", zo vult senior market research specialist Varsha Mehta haar collega aan.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!