Door het personeelstekort in Nederland moet iedereen een aantal stappen extra zetten. Dit blijkt eveneens uit cijfers van payrolldienstverlener SD Worx. Deze partij deed onderzoek naar de hoeveelheid overuren die er ons land gedraaid zijn in 2022. Wat blijkt: van de mannen maakt 72 procent van de werknemers overuren, terwijl het percentage vrouwen dat buiten de volle werkweek uren extra maakt op 67 procent ligt. Overwerken is bij veel medewerkers dus de standaard geworden.
Het is De Telegraaf die de cijfers van de dienstverlener doorspeelt, en in gesprek gaat met Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland. "Het verhoogde aantal overuren in de horeca en logistiek is waarschijnlijk een gevolg van het enorme medewerkerstekort in die sectoren. Werkgevers in deze sectoren moeten zich extra bewust zijn van eventuele overbelasting van hun medewerkers en de gevolgen van stress op de lange termijn", suggereert hij. Stress kan namelijk tot vervelende mentale bijwerkingen leiden, zoals burn-outs.
Aan het verhaal voegt Bloem toe dat zijn eerdergenoemde voorbeeld toepasbaar is op alle sectoren van de Nederlandse economie. Met name werknemers in de leeftijdscategorie van 35 tot 54 jaar maken de meeste overuren. Op deze groep volgen de 18-34-jarigen. Slechts 30 procent van de medewerkers draait over het algemeen dus nooit overuren. Dat zijn verontrustende aantallen, al helemaal als je in acht neemt dat de hoeveelheid mentale problemen naar aanleiding van drukte binnen organisaties structureel aan het groeien is.
De hamvraag blijft in dit vraagstuk uiteraard wat hieraan te doen is. Problemen binnen de personeelsgroep moeten voorkomen worden, maar een organisatie moet ook blijven draaien. Die overuren worden immers niet voor niets gemaakt. Automatiseren is een oplossing voor dit probleem waar organisaties en bedrijven zeer veel mee op kunnen schieten. Aan allebei de kanten biedt een automatiseringsslag namelijk een voordeel in de vorm van werkdrukverlichting en efficiëntie.
Aan de ene kant staan de medewerkers die nu overuren maken. Deze medewerkers moeten een deel van de werkzaamheden loslaten, wil een organisatie succesvol de werkdruk verlichten. Door te automatiseren kan een deel van de werkzaamheden overgenomen worden. Voor veel processen blijft er namelijk altijd een menselijke hand nodig. Medewerkers gaan dan ook in veel gevallen richting een controlerende functie, en niet zozeer een uitvoerende functie bij het inzetten van softwarerobots. Dit scheelt tijd, en die tijd heeft het personeel blijkbaar hard nodig.
Aan de andere kant staat de organisatie die efficiënt te werk wil gaan, en door wil groeien als dat mogelijk is. Door te automatiseren gaan de werkzaamheden niet alleen sneller en foutloos, maar implementeer je ook nog eens een oplossing die schaalbaar is. Of een softwarerobot nu vijftig of vijfhonderd facturen moet verwerken, het gebeurt altijd, en ook altijd goed. Een organisatie kan dus personeel dat nu overwerkt tegemoet komen, terwijl de organisatie daar zelf ook nog eens op vooruit gaat. Een gevalletje win-win, dus.