<-- Naar het blog overzicht

Ook kleinere ondernemingen zwaar geraakt door hoog ziekteverzuim en personeelstekort

6/6/2024 15:18

Wie denkt dat enkel multinationals last hebben van het extreme personeelstekort en hoog ziekteverzuim heeft het mis. Ook mkb'ers hebben het zwaar in het huidige economische klimaat. Ziekteverzuim is niet meer op te lossen door meer mensen aan te nemen, maar hoe dan wel? Automatiseren kan een oplossing zijn.

Werkdruk valt weg te nemen door te automatiseren.

Een kwart van de ondernemers heeft het ziekteverzuim het afgelopen jaar zien toenemen, wordt gemeld op AD. De toegenomen werkdruk wordt hiervoor veelal als oorzaak aangewezen. AD bouwt op de BedrijvenMonitor, een onderzoek van verzekeraar Interpolis dat uitgevoerd wordt onder vierhonderd mkb-bedrijven.

Interpolis ziet een toename van ziekteverzuim van 78 procent ten opzichte van dezelfde periode vóór de coronavirus-crisis. Een deel van dit hogere verzuim bestaat uit langdurig ziekteverzuim. Langdurig ziekteverzuim wordt onder meer veroorzaakt door psychische klachten, zoals burn-outs.

Hoge werkdruk, symptomen bestrijden of oplossen?

"Werkdruk kan je oplossen met nieuw personeel, maar veel ondernemers hebben daar de financiële middelen nu niet voor en nieuwe mensen zijn daarnaast ook moeilijk te vinden", aldus René Voets, directeur bedrijven bij Interpolis. Dat kan volgens de expert tot nog meer werkdruk leiden, en dus ook meer langdurig ziekteverzuim - een vicieuze cirkel.

Voets adviseert ondernemers om preventief te werk te gaan en regelmatig in te checken bij medewerkers. Verzuimcoaches of levenscoaches kunnen daarnaast ingezet worden om het risico op burn-outs te minimaliseren. Hiermee wordt de kern van het probleem alleen niet aangepakt, maar eerder de symptomen van de onderliggende ziekte.

Wat er eigenlijk gaande is, is dat de werkdruk structureel te hoog ligt. Daar is wel wat aan te doen, maar veel mkb'ers weten niet wat. Door virtuele assistenten in te zetten kan veel repetitief, mentaal uitputtend werk medewerkers uit handen genomen worden. Lukt dit mkb'ers dan houdt personeel cognitief meer ruimte over om zich te richten op andere zaken. Gelijktijdig verkleint het de kans op burn-outs. Een win-win, dus.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!