<-- Naar het blog overzicht

"Ondernemers in de detail- en groothandel doen er goed aan om in technologie en robotisering te investeren"

6/6/2024 15:18

Arbeidskrapte speelt inmiddels in elke sector een rol, maar in de detail- en groothandel is de druk het grootst. Er staan zo'n 100.000 vacatures open, en daarom moet er ingegrepen worden. Niet alleen staat de detail- en groothandel voor een flinke klus in de vorm van een imagowijziging, ook moet de sector innoveren, wil het de stijgende werkdruk neutraliseren.

Ook in de detailhandel kan automatiseren een rol van betekenis spelen.

Dat innoveren ligt vooral bij ondernemers binnen de sector, stelt Dirk Mulder, Sector Banker Trade & Retail bij ING. Bij De Ondernemer schijnt hij zijn licht op de aanhoudende problemen in de sector. Allereerst stelt hij dat de detail- en groothandel met een imagoprobleem zit, en dat er daarom relatief weinig medewerkers aangetrokken kunnen worden.

Maar ook speelt technologie een rol in de toekomst van de sector. "Daarnaast doen de ondernemers er goed aan om in technologie en robotisering te investeren zodat bepaalde werkzaamheden niet langer door mensen hoeven te worden gedaan", suggereert Mulder. Naast het aantrekken van nieuwe mensen is het dus ook noodzaak om zo veel mogelijk medewerkers gestroomlijnd te laten opereren.

"Bijvoorbeeld door zelfscankassa's te gebruiken of werkzaamheden in magazijnen door robots te laten uitvoeren", zo noemt de expert twee voorbeelden die in de praktijk al voorkomen. "Het gebruik van technologie kan bovendien een motivatie zijn voor medewerkers om bij het bedrijf te blijven of te komen, doordat ze hierdoor de meest vooraanstaande technieken toe kunnen passen." Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Softwarerobots kunnen innovatieslag kracht bijzetten

Ook softwarerobots kunnen een rol spelen in het verhelpen van de arbeidsproblematiek. Softwarerobots zijn multi-inzetbaar, en kunnen intern in een organisatie mensen ontlasten. Wanneer dit effectief gebeurt, kunnen voltijdmedewerkers uitgespaard worden, die vervolgens elders weer ingezet kunnen worden.

Naast het feit dat er meer personeel aangetrokken moet worden en dat banen aan de hand van innovatie weggewerkt kunnen worden, moeten organisaties dus ook intern kijken naar waar er mogelijkheden liggen om het personeelstekort op te lossen. RPA, Robotic Process Automation, biedt hierin een uitstekende uitkomst vanwege haar korte implementatieperiode en flexibiliteit.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!