<-- Naar het blog overzicht

"Meer dan de helft van de Nederlandse organisaties beschikt niet over realtime data"

6/6/2024 15:18

Meer dan de helft van de Nederlandse organisaties kan niet realtime bij data. Dit wordt vandaag de dag dan ook gezien als een van de grootste uitdagingen in het financieel managen van een organisatie. Maandoverzichten blijven soms uit, en dat maakt het knap lastig om een data-gedreven beleid te voeren.

Alles wat met data te maken heeft, kan met RPA opgepakt worden.

Maar liefst 53 procent van de Nederlandse organisaties heeft geen realtime toegang tot haar data, wordt gesteld bij ICTMagazineDat is meer dan de helft, en dat is een schrikbarend hoog aantal in een tijdperk waarin alles om data draait. Er worden door ondernemingen wel stappen gezet om dit inzichtelijker te maken, met 51 procent van de bedrijven die investeren in nieuwe technologieën om dit inzicht te creëeren.

Zo'n 46 procent neemt hierin een automatisering van de financiële management processen mee, en wil dit in de toekomst dus niet handmatig doen. Van de ondervraagden gaf slechts één organisatie aan niet bezig te zijn met vernieuwingen om de financiële besluitvorming te verbeteren. Hoeveel organisaties ondervraagd zijn in het onderzoek is niet bekend.

Eén van de grootste struikelblokken voor finance-teams is dat zogeheten forecasts, oftewel voorspellingen, niet makkelijk aangepast kunnen worden. 60 procent van de bedrijven stelt met dit probleem te worstelen. Tenslotte is het analyseren en verzamelen van belangrijke inzichten uit data voor 39 procent van de ondervraagden iets waar men moeite mee heeft.

RPA om data te verkrijgen, verwerken en te vernieuwen

Al met al dus veel data-gedreven vraagstukken die spelen bij ondernemingen. Op korte termijn kan RPA uitkomst bieden voor diverse van deze vraagstukken. Zo kan Robotic Process Automation regelmatig data uit systemen, software of programma's trekken om te verzekeren dat je altijd de meest recente informatie tot je beschikking hebt.

Maar daar houdt een softwarerobot niet op. Robots kunnen namelijk automatisch rapportages in elkaar schroeven, en zelfs voorspellingen aanpassen naar aanleiding van wijzigingen in data. Moeite met het verzamelen en analyseren van de vergaarde data? Ook hierin kan RPA uitkomst bieden. Kortom, één op de twee organisaties kan erop vooruit gaan qua datavoorziening wanneer ze RPA overwegen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!