<-- Naar het blog overzicht

Kan RPA ingezet worden om data te scrapen van het web?

6/6/2024 15:18

Het internet staat vol met nuttige informatie. Voor organisaties en bedrijven is het vinden van deze informatie niet zozeer een uitdaging, maar het effectief binnenhalen ervan wel. Om het in te zetten moet de data namelijk eerst verzameld worden. Voor de grotere platformen, zoals LinkedIn, Instagram en Facebook bestaan er al oplossingen, maar deze oplossingen bieden geen volledige en effectieve methode om alle data te verzamelen. RPA, Robotic Process Automation, doet dat wel.

RPA kan gebruikt worden om data te scrapen van het web, van verschillende applicaties, toepassingen of programma's.

Voor de eerdergenoemde platformen bestaan er namelijk APIs, softwareoplossingen die twee programma's op elkaar aansluiten. Stel dat je als onderneming bepaalde informatie van Instagram af wil halen, kan je via een API die informatie uit het programma trekken, en formatteren zodat het bruikbaar wordt voor je organisatie. Dit is dus een mooie oplossing voor ondernemingen, maar wat als je meer informatie nodig hebt? Niet alle gegevens voor een weloverwogen bedrijfskeuze komen immers van dezelfde bron.

Hoe ga je zorgen dat deze data samen met data van je eigen bedrijf bruikbaar wordt? Door Robotic Process Automation toe te passen. Deze grafische technologie heeft in theorie geen grens als we kijken naar de programma's waar het op aansluit. Heb je data nodig vanuit Twitter, Instagram én je eigen CRM-systeem? Een softwarerobot kan de data uit meerdere programma's trekken, deze data bundelen en aanbieden aan analisten in een format van eigen keuze. Zo hoeven organisaties zich geen weg te banen door een zee van verschillende programma's.

Het resultaat daarvan is dat een organisatie of bedrijf sneller te werk kan gaan. De informatie wordt automatisch aan het personeel gevoed. Dat personeel kan vervolgens die data gebruiken om beslissingen op te baseren. Hoe sneller deze beslissingen gemaakt kunnen worden, hoe flexibeler je organisatie is. Op den duur kan dit een competitief voordeel opleveren ten opzichte van de concurrentie, die er wellicht langer over doet om bij te sturen. Als onderneming profiteer je van die snellere dataverwerking.

Daarnaast weet je zeker dat alle data accuraat verzameld en gebundeld wordt. Mensen blijven mensen, en zelfs bij de beste data-analist kan er zo nu en dan een foutje insluipen. Laat je deze workflow automatiseren dan verzeker je in ieder geval dat de data die gebruikt wordt kwalitatief goed is. Zo stuur je je onderneming niet per ongeluk de verkeerde kant op. Met andere woorden: RPA ter ondersteuning van het team kan inzichten bieden die van grote waarde zijn, waardoor het waarde toevoegt aan je onderneming.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!