<-- Naar het blog overzicht

Kan automatiseren gebruikt worden als 'lokkertje' om schaars personeel aan te trekken?

3/7/2024 16:35

Het personeelstekort in Nederland zal nog een tijdje aanhouden. Dat betekent dat werkgevers op zoek moeten naar nieuwe manieren om werknemers aan zich te binden. Extraatjes als hybride werken of een sportschoolabonnement van de zaak kunnen iemand over de streep trekken. Kan je jezelf als organisatie ook beter positioneren door aan te geven dat je automatiseert?

Kan automatiseren gebruikt worden als voordeel om personeel mee te lokken? Vast en zeker.

Het lijkt wellicht een onconventioneel punt om iemand op binnen te slepen, maar er valt zeker niet uit te sluiten dat het een positief effect kan hebben. Hoe? Door te automatiseren kan je medewerkers een relatief aantrekkelijk takenpakket aanbieden. Het primaire voordeel van automatiseren voor medewerkers is namelijk dat medewerkers veel taken ontnomen worden die ze eigenlijk liever niet zouden doen. Denk hierbij aan repetitieve klussen die over het algemeen als 'saai' worden gezien.

Wanneer je als organisatie naar potentiële nieuwe medewerkers communiceert dat je hier actief mee bezig bent, geeft dat dus al aan dat je wil dat dit nieuwe personeelslid zich specifiek richt op de taken die niet saai en herhaaldelijk van aard zijn. De inhoud van een baan is nog steeds een van de grootste drijfveren voor medewerkers om over te stappen naar een nieuwe werkgever, of juist bij de huidige te blijven. Door zo'n aantrekkelijk takenpakket aan te bieden verzeker je dus dat je als bedrijf of organisatie voor je personeel zorgt, en dat horen zij in het sollicitatieproces dus al.

Voordelen van automatiseren voor (nieuw) personeel

Verdere voordelen van automatiseren met RPA voor personeel zijn een verhoogde motivatie en minder overuren. Deze effecten worden beide teweeggebracht door te automatiseren. Allereerst zijn medewerkers die zich bezighouden met 'leuk' werk gemotiveerder dan mensen die taken uit moeten voeren waar ze niets aan vinden. Daarnaast betekent de verlaagde werkdruk dat er minder overuren gemaakt hoeven te worden en dat de kans op burn-outs verkleint onder de werknemers. Ook deze voordelen kan je richting potentiële nieuwe klanten communiceren wanneer je aangeeft bezig te zijn met automatiseren.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!