<-- Naar het blog overzicht

Kabinet grijpt naar voltijdbonus in een poging om personeelstekort weg te werken

3/7/2024 16:35

Het kabinet overweegt een voltijdbonus voor werknemers in Nederland die momenteel deeltijd werken. Zo wil men de aanhoudende arbeidsproblematiek in vrijwel alles sectoren oplossen. Tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen werd deze maatregel opgebracht als potentiële oplossing, en er wordt momenteel ook al onderzoek naar gedaan. Uiterlijk in december moet er idealiter een plan op tafel liggen om zo'n bonus voor fulltimers te realiseren.

Een voltijdbonus? Automatiseren kan personeelstekort ook op de korte termijn al tegengaan.

Werkgevers kunnen medewerkers die meer uren gaan maken zo dus een zetje in de rug geven. Bij Parool wordt gesteld dat in het onderwijs en de zorg veel personeel deeltijd werkt, wat betekent dat daar arbeidskrachten onbenut blijven. Niet iedereen is voorstander van het plan. Zo zou een voltijdbonus een discriminerende werking hebben richting bepaalde medewerkers, zoals moeders, of medewerkers die de fysieke of mentale capaciteit niet hebben om voltijd aan de slag te gaan.

Geen reden om het plan af te blazen, stelt Jan Paternotte van D66: "Overal heerst een tekort aan mensen. Dat komt ook omdat heel veel Nederlanders een kleine deeltijdbaan hebben." De vraag is echter ook of deze mensen überhaupt aan het werk zouden zijn wanneer de keuze was om een voltijdbaan aan te nemen, of helemaal niets. Hoe je het ook wendt of keert, de arbeidsproblematiek blijft bestaan, en deze nudge om mensen aan het werk te krijgen, kan het probleem deels oplossen.

Automatiseren als alternatief

Het is uiteraard verstandig om nu al te bekijken hoe de vergrijzende Nederlandse bevolking in de toekomst het werk op kan pakken dat er nu al ligt. Die voltijdbonus is daar een voorbeeld van, maar ook zijn er alternatieven die nu al beschikbaar zijn, zoals automatiseren. Binnen veel organisaties, ook in de zorg en in het onderwijs, worden er veel taken handmatig verricht die ook door een softwarerobot gedaan kunnen worden. Een voorbeeld is administratief werk, of het invoeren van data, wat inmiddels allemaal niet meer door mensenhanden gedaan hoeft te worden.

Door processen te automatiseren kunnen medewerkers die zich momenteel met die processen bezighouden zich ergens anders op richten. Zo spelen instanties intern dus medewerkers vrij, wat het personeelstekort eveneens weg zal werken. Zo'n voltijdbonus kan een positief effect hebben, maar wel over maanden, zo niet jaren, pas. Het inzetten van softwarerobots die gebruik maken van Robotic Process Automation, RPA, kan ook op de korte termijn het personeelstekort al deels wegwerken en medewerkers ontlasten.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!