Werkgevers wringen zich in allerlei bochten om maar nieuwe, competente medewerkers aan te trekken. De arbeidsmarkt is niet gunstig, en dat is terug te zien in de vacaturecijfers. Is dit echter wel terecht? Vaak zit er binnen ondernemingen namelijk veel meer in teams dan in eerste instantie gedacht wordt.
"Werkgevers gaan in alle hoeken en gaten op zoek naar personeel. Een paar jaar terug was het voor starters een stuk lastiger om aan een baan te komen", stelt Kelly Oude Veldhuis van Indeed bij AD. Het valt haar op dat mensen die net van de universiteit komen vrijwel meteen een baan hebben, en daar is het personeelstekort voornamelijk verantwoordelijk voor.
Enkele jaren geleden was dat volgens haar wel anders: "Je moest net afgestudeerd zijn, maar wel al werkervaring hebben. De rollen zijn inmiddels omgedraaid. Werkgevers moeten zichzelf nu aan hen verkopen. Dat geeft de starter vertrouwen in de zoektocht naar een baan." Maar moet je jezelf als bedrijf wel werkelijk verkopen aan medewerkers?
Er is tegenwoordig ruimte om te onderhandelen. Men maakt graag gebruik van de onderhandelingspositie en dwingt allerlei interessante primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden af. Dat moeten bedrijven doen als ze op zoek gaan naar nieuw personeel, maar niet als deze nieuwe collega's virtueel zijn.
Veel van de handelingen die momenteel door medewerkers uitgevoerd worden kunnen namelijk overgenomen door softwarerobots. Denk maar eens aan saaie, repetitieve taken. Wanneer er structuur in een taak zit, hoeft deze niet meer bij medewerkers te liggen. Als ondernemer hoef je jezelf dus niet per se te verkopen. Je moet vooral weten hoe je waarde toe kan voegen aan je bedrijf of organisatie.