Automatiseren biedt steeds vaker een uitstekende uitweg voor ondernemers die investeringsmogelijkheden zoeken binnen hun eigen bedrijf. Dit ziet ook Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Amsterdam Business School. Aan de hand van informatie van de Nederlandse Innovatie Monitor en de mondiale concurrentie-index van het World Economic Forum merkt hij op dat het de goede kant opgaat met proces- en dienstvernieuwing in Nederland. Toch ziet hij dat bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotisering juist achterlopen. Zonde, want robotisering, en dan specifiek RPA, vormt een goed alternatief voor het handmatig uitvoeren van repetitieve taken, is snel te implementeren en behoeft geen grote investering.
Bij Innovatie-Estafette wordt gesteld dat innovatie grote investeringen eist en dat bedrijven daar lang niet altijd op zitten te wachten. Hoewel dit mogelijk is, kan het automatiseren van repetitieve taken tegenwoordig zonder daar veel geld voor neer te tellen. Dat betekent dat bedrijven hierom geen mogelijkheden meer hoeven te missen waarmee ze de productiviteit kunnen verhogen, efficiënter te werk kunnen gaan en zo winstgevender kunnen blijven. Het is volgens de hoogleraar ook belangrijk om tijdig te beginnen met investeren, want op termijn betaalt zo'n investering zich pas uit.
"Innovatie heeft effect op de economische groei, alleen kan het 10 tot 15 jaar duren voordat een fundamentele innovatie leidt to een succesvolle procesverbetering, dienst of product", merkt Volberda op naar aanleiding van de data. Binnen het wijzigen van processen aan de hand van RPA is deze tijdsspan vaak nog geen maand, wat het dus vele malen effectiever maakt dan diverse andere innovatietypes. "Daarom is het van belang om nu te investeren in innovatie", benadrukt hij. Geautomatiseerde processen verhogen de productiviteit van een organisatie en resulteren zo in een situatie waarin ondernemers met dezelfde hoeveelheid werknemers meer werk kunnen verrichten.
Naast financiële drijfveren is het voor een ondernemer aantrekkelijk om processen te innoveren en voor een automatiseringsslag te gaan omdat het werknemers veel werk kan schelen. Wel moet de bedrijfscultuur er voor open staan, kaart Volberda aan als kanttekening: "Een inventie moet worden opgepakt binnen de onderneming; mensen moeten het omarmen. Op deze manier halen we pas echt winst uit technologische innovaties. Een innovatief bedrijf presteert beter en geeft medewerkers meer plezier in hun werk."
Een deelverklaring voor het feit dat innovaties voor tevreden werknemers zorgen, is dat processen die geautomatiseerd kunnen worden vaak repetitief en saai zijn. Juist dit soort klusjes vervelen werknemers als ze dag in, dag uit gedaan moeten worden. Door als ondernemer in dit opzicht op te komen voor je werknemers toon je dus tevens aan dat je om je werknemers geeft, terwijl je ze in de vrijgemaakte uren elders in kan zetten. Wel moet daarvoor de innovatie zelf, RPA in ons voorbeeld, van voldoende kwaliteit zijn: "Innovatie is uiteindelijk mensenwerk. Je kan nog zo'n mooie technologie verzinnen, maar als mensen er niet mee willen werken, werkt het niet."
Het fijne van RPA-oplossingen is dat de opzet geregeld wordt door de RPA-partij zelf. Daarmee wordt in de softwarerobot-industrie dit argument in veel gevallen ontkracht. Op basis van een onderzoek van World Economic Forum, "The Future of Jobs" genaamd, verwacht Volberda dat het gebruik van robotisering toe zal nemen en dat in 2025 al zo'n 47 procent van alle activiteiten uitgevoerd zullen worden door robots, algoritmen of automatiseringsoplossingen. In de komende jaren wordt de invloed van automatiseringsoplossingen dus alleen nog maar duidelijker.
Wanneer we kijken naar de voordelen van RPA vallen er enkele dingen op. Allereerst kan het zijn dat men zich bij automatiseren en softwarerobots een vrij ingewikkeld proces voorstelt waarin er veel gevraagd wordt van de technische afdeling van een organisatie. Implementatie via RPA-aanbieders, zoals Yarado, kan echter nagenoeg autonoom, en processen kunnen binnen een week al geautomatiseerd draaien. De implementatie is daardoor heel makkelijk, terwijl automatiseren inmiddels geen enorm prijskaartje meer draagt. Yarado werkt met een abonnementsconcept, waardoor de initiële investering dus relatief laag ligt en het makkelijk te controleren is of een softwarerobot op maandbasis rendabel is.