<-- Naar het blog overzicht

Hoe automatiseren tot data leidt, en data tot personeelsbehoud: "Kennis delen is veel effectiever"

6/6/2024 15:18

In een periode van aanhoudend personeelstekort gaan organisaties op zoek naar andere manieren om mensen aan zich te binden. Een van de suggesties die Arko van Brakel, ondernemer en columnist voor De Ondernemer, doet, is het persoonlijker maken van de samenwerking. Zo geeft hij het voorbeeld van installatiebedrijf Verspeek dat op dag één een tenue met eigen naam erop klaar heeft liggen voor stagiairs. Maar ook op technologisch gebied zijn er maatregelen te treffen om medewerkers binnenshuis te houden. Het delen van data kan hierin een rol spelen, en bij het vergaren van die data kunnen geautomatiseerde processen en systemen weer belangrijk zijn.

Automatiseren leidt tot data, wat je werknemers weer binnenshuis kan houden.

Van Brakel merkt dat de uitdagingen voor ondernemers groeien, en dat dat voornamelijk te maken heeft met een veranderend ondernemerslandschap. Op technologisch gebied is er de afgelopen jaren veel veranderd, en bedrijven moeten meegroeien, willen ze het hoofd boven water houden. "De digitale wereld heeft een versnelling veroorzaakt in de communicatie, de beschikbaarheid van informatie en de hoeveelheid kennis van consumenten en klanten", constateert hij bij De Ondernemer.

"Dat alleen al maakt werken anders. Je komt als ondernemer niet meer weg met het aloude concept 'kennis is macht'. Kennis delen is veel effectiever", beargumenteert hij. Wanneer medewerkers op de hoogte zijn van wat er binnen de organisatie speelt, en hoe het er op bestuurskundig gebied uitziet, biedt dat schijnbaar een mate van voldoening die geassocieerd kan worden met een grotere retention rate binnen een organisatie. Medewerkers blijven zo dus langer hangen bij een bedrijf.

Kennis delen met automatiseren

Maar hoe kom je aan de informatie die je moet delen met deze nieuwsgierige medewerkers? Hierin kunnen automatiseringsoplossingen, en RPA specifiek, een mooie uitkomst bieden. RPA, oftewel Robotic Process Automation, neemt niet alleen werknemers repetitief werk uit handen, wat het sowieso al aantrekkelijker maakt om binnen de organisatie te blijven, maar staat ook toe dat informatie consistent en gestructureerd opgeslagen wordt. Sterker nog, de data kan zelfs omgezet worden naar een format dat geschikt is voor een dashboard.

De medewerkers die geïnteresseerd zijn, kan je als ondernemer toegang geven tot dit dashboard zodat ze weten wat er speelt, en een oogje kunnen houden op de progressie in de organisatie. Zo'n handig overzicht maakt het bijvoorbeeld ook makkelijker om prestatiegerichte bonussen toe te voegen aan de salarispakketten van je collega's. Nog een manier waarop automatiseren het makkelijker kan maken voor bedrijven om personeel binnenshuis te houden, en dat wordt vanwege de vergrijzing in Nederland steeds belangrijker.

Denk je dat dit niet van toepassing is voor jouw industrie? Van Brakel ontkracht het: "Ook in de zorg, de papierindustrie en zelfs de horeca kan het werk verlicht worden door een deel van het werk te automatiseren, digitaliseren of robotiseren. Het is een denkfout te veronderstellen dat jouw markt er immuun voor is. In welke markt je ook zit, de spelregels van een digitale, exponentiële organisatie, zal je altijd in meer of mindere mate moeten omarmen." In hoeverre deze digitalisering omarmd wordt, is natuurlijk aan de ondernemer zelf, maar een lastige arbeidsmarkt vraagt om nieuwe manieren van denken, en procesautomatisering is nou eenmaal zo'n nieuwe denkwijze.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!