<-- Naar het blog overzicht

Een gezonde balans tussen werk en privé om personeel binnenshuis te houden

6/6/2024 15:18

Met een nationaal personeelstekort moeten alle arbeidskrachten de zeilen bijzetten. Er wordt in de Tweede Kamer zelfs gesproken over een voltijdbonus om meer werken te stimuleren. Voor veel medewerkers gaat dit echter lang niet makkelijk: een gezinsleven staat niet altijd toe dat er meer uren gewerkt kunnen worden. Meer werken, maar niet minder tijd besteden aan je gezin kan in praktijk echter al. Hoe? Door je werkgever aan te sporen te innoveren.

Door te automatiseren kunnen ondernemingen personeel makkelijker binnenshuis houden.

CBS heeft aan de hand van de emancipatiemonitor geconcludeerd dat vrouwen meer zijn gaan werken, maar niet minder voor het gezin zijn gaan zorgen. Voor mannen geldt dat ze niet minder zijn gaan werken, maar in sommige gevallen wel iets meer van de zorg thuis op zich zijn gaan nemen. Met andere woorden: over de breedte van de samenleving houdt men minder tijd over voor het gezin.

Hoogleraar Inge van Nistelrooij bij NU.nl: "Mensen maken keuzes op basis van zorgverantwoordelijkheden. Zowel naar zichzelf als naar anderen." Niet altijd gaan die twee hand in hand: "Je wil je eigen loopbaan vormgeven, maar je wil er ook zijn voor je kinderen." Het vraagt om een afweging van verantwoordelijkheden voor werknemers. Is die afweging echter wel nodig?

Medewerkers binnen de organisatie houden

Voor werkgevers is het steeds belangrijker om aantrekkelijke (secundaire) arbeidsvoorwaarden te bieden aan personeel. Het risico dat medewerkers overstappen, naar een concurrent of een andere industrie, is immers groter dan in het verleden. Om personeel te behouden helpen alle beetjes, en een gezonde werk-privébalans zeker.

Door softwarerobots in te zetten in de organisatie kunnen werkgevers personeel een deel van de dagelijkse taken uit handen nemen. Hier gaat het niet om kerntaken, of taken die niet van repetitieve aard zijn, maar taken die relatief makkelijk overgenomen kunnen worden door nieuwe technologieën, zoals RPA.

Vaak vullen deze omschreven repetitieve taken een deel van de agenda van personeel. Door deze taken weg te nemen, kunnen organisaties personeel een aantrekkelijkere werk-privébalans aanbieden, wat betekent dat het makkelijker wordt om personeel te behouden. Daarnaast zijn werknemers tevreden met de werkzaamheden die ze moeten verrichten, wat eveneens de aantrekkelijkheid vergroot voor personeel om zich aan een organisatie te binden.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!