Nederlandse bedrijven prioriteren tegenwoordig duurzaamheidsinitiatieven, maar dit leidt nog niet altijd tot de gewenste uitkomst. Een deel van het probleem is dat de data niet vergaard wordt om zo'n duurzaamheidsbeleid te voeren. Zodoende is datavergaring en dataverwerking steeds belangrijker aan het worden, en RPA kan hierin bedrijven en organisaties meehelpen die daar moeite mee hebben.
DirectResearch heeft in opdracht van Appian een onderzoek uitgevoerd. Over dit onderzoek wordt geschreven bij Dutch IT Channel. Het medium geeft aan dat er 250 werknemers ondervraagd zijn - professionals bij middelgrote bedrijven, met ten minste 250 medewerkers. De primaire vraag die gesteld werd, was in hoeverre data gebruikt werd om klanten optimaal te bedienen, en wat ESG-processen hierin voor een rol speelden. Het blijkt dat veel organisaties moeite hebben met op orde krijgen van dit soort processen.
In het onderzoek wordt namelijk duidelijk dat 92 procent van de ondervraagden data inzetten om klantbedieningsprocessen werkend te krijgen. Wel wordt er gemeld dat dit uitdagingen met zich meebrengt. Een van de grootste punten die aangehaald wordt, is het koppelen van verschillende systemen in de organisatie. Voor 75 procent belemmert dat de data-analyse, en voor 64 procent de datarapportage. Tenslotte heeft men ook met processen automatiseren en het verzamelen van data moeite.
Maarten Kruisinga, Regional VP Benelux en Nordics bij Appian: "Het is goed om te zien dat de meeste bedrijven de waarde van data begrijpen. Het is echter zorgwekkend dat honderden Nederlandse organisaties tegen uitdagingen aanlopen als het gaan om het inzetten ervan ten behoeve van bedrijfsvoering." Daarmee haalt Kruisinga precies aan wat het probleem is: men wil wel, maar weet niet hoe. En dat terwijl management ESG-gerelateerde initiatieven vaak hoog op de agenda heeft staan.
Automatiseren kan deze pijn verzachten voor organisaties en bedrijven. Hoe? 43 procent van de respondenten zegt te verwachten dat het samenvoegen van bepaalde systemen kan helpen met het succesvol implementeren van ESG-processen. Low-code-oplossingen, die dus door de organisatie zelf makkelijk ingezet kunnen worden, hebben hierin de voorkeur. Omdat het ESG-landschap voortdurend verandert, is het van belang een flexibele oplossing in te zetten. Juist daarom is RPA een aantrekkelijke optie.
Omdat Robotic Process Automation werkt op grafische input kan het allereerst nagenoeg alle programma's op elkaar aansluiten. Daarnaast is de technologie bijzonder makkelijk aan te passen, voor implementatiepartners, maar ook voor technisch begaafde medewerkers binnen een organisatie. Dat betekent dat wanneer er wijzigingen doorgevoerd moeten worden aan de datavergaring van ESG-processen, dit makkelijk kan. Al met al is een softwarerobot dus dé manier om dit probleem te tackelen.