<-- Naar het blog overzicht

Drie implicaties die een automatiseringsslag heeft voor jouw organisatie en personeel

6/6/2024 15:18

Automatiseren brengt voor ondernemers veel voordelen met zich mee. Voor je onderneming zelf is het prettig dat de efficiëntie omhoog schiet, terwijl klanten vaak beter geholpen kunnen worden wanneer werknemers meer tijd overhouden. Voor je werknemers is het automatiseren van je repetitieve en tijdsintensieve taakjes echter ook erg prettig, en dat heeft drie redenen.

Automatiseren heeft positieve implicaties voor je personeel.

Laten we eerst eens inzoomen op hoe werknemers zo'n automatiseringsslag ervaren. Initieel heerst er soms vrees voor dat banen verdwijnen wanneer er softwarerobots geïntroduceerd worden in een organisatie. In de praktijk is dit echter niet het geval. Softwarerobots worden enkel ingezet als aanvullende kracht voor al bestaande functies waarin repetitieve taken behoren tot de dagelijkse activiteiten. Zo'n softwarerobot haalt dus vooral druk weg bij de werknemers.

Het voordeel is hier weer van dat je werknemerstevredenheid stijgt, en dat voel je in de organisatie. Werknemers hoeven zich minder te richten op irritante werkzaamheden die wel nodig zijn voor de dagelijkse werkstroom, maar waar ze niet gelukkig van worden. Naast het feit dat ze dus minder werkdruk ervaren, zitten ze ook nog eens beter in hun vel als ze hulp krijgen van een softwarerobot. Dit verkleint allemaal de kans op burn-outs en staat toe dat organisaties werknemers langer vast kunnen houden. Indirect sparen ondernemingen hier bijvoorbeeld trainingskosten mee uit.

Automatiseren en de continuïteit van je organisatie

Automatiseren is tevens goed voor de continuïteit van je organisatie. Wanneer er personeel vertrekt, ligt de noodzaak om vervangend personeel aan te nemen nou eenmaal lager. Mochten organisaties wél op zoek zijn naar nieuw personeel dan is het fijn dat deze niet op de hoogte gesteld hoeven te worden van allerlei processen die automatisch draaien. In plaats daarvan kan tijdens het inwerkproces vooral de kern van de rol aangehaald worden, wat tijd, moeite en geld scheelt.

Personeelstekort als katalysator

De bovenstaande voordelen zijn al lang van toepassing. Langzaamaan begint een nationaal personeelstekort deze voordelen als een soort katalysator verder uit te lichten. De werkende bevolking in Nederland neemt door vergrijzing af, wat betekent dat bedrijven met minder personeel hetzelfde werk moeten verrichten, of met hetzelfde personeel meer werk op moeten pakken.

Dat maakt het belangrijker om goede, kundige werknemers vast te houden. Door werknemerstevredenheid hoog te houden, voorkom je dat je collega's vertrekken, terwijl je de kans op burn-outs en ander (lang) ziekteverzuim minimaliseert. Dit stond in het verleden bij veel bedrijven al hoog in het vaandel, maar in een periode waarin kundig personeel schaars is, is het alleen nog maar belangrijker geworden.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!