<-- Naar het blog overzicht

"De globale RPA-markt verviervoudigt dit decennium in grootte"

6/6/2024 15:18

De RPA-markt zal in 2030 vier keer groter zijn dan deze nu is. Robotic Process Automation is langzaamaan het internationale bedrijfsleven aan het veroveren, en steeds meer organisaties zullen er in de toekomst voor kiezen om een digitale workforce in te zetten, in plaats van taken door mensen te laten doen.

De RPA-markt staat een flinke waardetoename te wachten.

Afgelopen jaar was de globale RPA-markt zo'n 5 miljard dollar (met de huidige wisselkoers ook zo'n 5 miljard euro) waard. Volgens een recente studie van Global Data zal deze markt de komende jaren flink in waarde groeien. In 2030 wordt er naar verwachting 20 miljard dollar op jaarbasis uitgegeven aan RPA-oplossingen. Deze trend is volgens het onderzoek tegen het einde van het vorige decennium al op gang gekomen door het coronavirus. Het virus had diverse implicaties op organisaties en het personeelsbestand. Door over te schakelen op RPA verminderden deze organisaties hun afhankelijkheid van een fysieke workforce.

In het rapport wordt benadrukt dat RPA een gat vult in de huidige automatiseringsmarkt. Inmiddels is het geen op zichzelf staande technologie meer, maar een sleutelcomponent in een intelligente automatiseringsslag. Automatiseren kan voor organisaties namelijk een prijzig en tijdrovend proces vormen. RPA is een relatief makkelijke manier om te beginnen aan die automatiseringsslag, al helemaal omdat er aanbieders zijn die maandmodellen aanbieden en geen investering vragen voordat processen geautomatiseerd zijn.

COVID-19 als katalysator voor RPA

"COVID-19 heeft de noodzaak benadrukt om over de hele breedte van een bedrijf een automatisering te coördineren", aldus Nicklas Nilsson, consultant bij Global Data. "Dit heeft de groei van RPA geaccommodeerd omdat bedrijven afstand doen van op zichzelf staande automatiseringsoplossingen en op zoek gaan naar een tool, zoals RPA, waarmee ze een bredere automatiseringsslag kunnen realiseren voor complexere bedrijfsprocessen." Het veelzijdige karakter van RPA-oplossingen zal de vraag ernaar alleen maar doen toenemen.

Die veelzijdigheid biedt dus een enorm voordeel, maar doet mensen ook twijfelen over RPA als methode om bedrijfsprocessen onder handen te nemen. Er is zó veel mogelijk dat men soms door de bomen het bos niet meer ziet. RPA-aanbieders zijn echter uitgegroeid tot partijen die niet alleen maar software aanbieden, maar ook helpen met het bepalen van welke processen geschikt zijn voor automatiseren, en het implementeren van de oplossingen. Zo is het automatiseren van bedrijfsprocessen vandaag de dag echt een fluitje van een cent geworden.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!