<-- Naar het blog overzicht

De automatiseringshorde die voor Nederlandse handels- en productiebedrijven gemakkelijk te overkomen is

6/6/2024 15:18

Johan Kerver, manager supply chain en digitalisering bij Evofenedex, vindt dat het tijd wordt voor Nederlandse handels- en productiebedrijven om de stap te zetten naar digitale bedrijfsvoering. Er wordt door veel ondernemers nog gebruik gemaakt van papier om allerlei processen vast te leggen. Ondernemers weten niet dat de noodzaak er is om het anders aan te pakken, en betalen daar de prijs voor wanneer er zich grote, industrie-brede wijzigingen voordoen. De oplossing? Zorg dat je flexibel blijft als organisatie en maak gebruik van je data. Weet je niet waar je moet beginnen? RPA is een ideaal startpunt.

In de transportsector kan er een flinke inhaalslag gemaakt worden qua digitaliseren en automatiseren.

Kerver schijnt in gesprek met BNR zijn licht op de eerdergenoemde bedrijven. Voor ondernemersvereniging Evofenedex houdt hij zich bezig met de digitalisering binnen de sector, en het valt hem op dat het om meerdere redenen niet soepel van de grond komt. "Er zijn bedrijven die de digitaliseringsstap wel al gezet hebben, maar als we kijken naar de logistiek dan is er niet zo heel veel verschil tussen klein en groot", observeert hij. "Het verschil is dat grote bedrijven meer budget en capaciteit hebben om in te zetten als ze daartoe bereid zijn."

Die bereidheid is er echter lang niet altijd, en dat vindt men bij BNR opvallend. Kerver licht toe: "Bedrijven van alle grootten worstelen wel met een goede, transparante logistieke keten. Ze zien de noodzaak van digitalisering in die logistieke keten niet, en zien niet dat ze onderdeel zijn van de keten of willen daar geen grip op krijgen." Vooral een gebrek aan kennis over wat zo'n digitalisering precies kan betekenen voor een bedrijf vermindert de bereidheid om nieuwe werkwijzen te adopteren. Na grote globale gebeurtenissen zoals corona, Brexit, Oekraïne of containertekorten komen deze bedrijven dan ook vaker in de problemen.

Een andere drempel voor ondernemers is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. Zonde, stelt Kerver: "Digitalisering is namelijk de uitweg uit alles. Als je wil bewegen in je logistieke keten, in je handelsketen, voor welke disruptie dan ook, en je hebt geen dynamische data, dan ben je niet wendbaar en kan je alleen maar afwachten tot de golf over je heen komt. Als er een tekort is, kan je niet anticiperen, geen andere markt op en geen ander kanaal pakken, want je weet niet waar je op moet sturen." Transparantie in die datavoorziening is dus van groot belang voor ondernemingen, al helemaal omdat een geautomatiseerde informatiestroom het leven van het bestuur vergemakkelijkt.

Data-gedreven spelers zijn wendbaarder

"Bedrijven die zo'n digitalisering voor elkaar hebben, maar ook die dan data uit de digitalisering delen in de keten, zijn daadwerkelijk wendbaarder", weet Kerver dan ook. Deze bedrijven zijn flexibeler in de bedrijfsvoering en kunnen via andere wegen afzetmarkten dienen of grondstoffen binnenkrijgen die voor partijen niet mogelijk zijn die geen inzicht hebben in hun logistieke situatie. "Dan moet je gaan bellen en iets regelen op onderbuikgevoel", ziet Kerver als alternatief. "Zo werkt het niet."

Bedrijven die al wel gedigitaliseerd zijn, hebben daarnaast nog een voordeel: er zijn plots veel meer platformen en diensten beschikbaar. Het grootste probleem hierin is echter dat er wel eerst een digitale basis moet liggen. De data waarmee een platform voorspellingen kan doen of op een andere manier een bijdrage kan leveren moet wel al beschikbaar zijn. "Als je die data niet hebt, valt er niets te optimaliseren." Die data moet dus eerst verzameld worden, en daar kunnen softwarerobots een rol in spelen.

Hoe automatiseren met RPA perfect in dit plaatje past

Door de bomen het bos niet meer zien, dat is blijkbaar een probleem waar vele ondernemers tegenaan lopen. Want als de archiefkasten vol staan, hoe kom je dan tot dat punt dat alles online beschikbaar is en mensen aan de hand van de data beslissingen kunnen maken? Alles inscannen is een optie, mits je niet enkel simpele scans overhoudt. RPA, Robotic Process Automation, kan bij PDF-bestanden bepaalde data gestructureerd uitlezen en omzetten naar een gewenst bestandstype. Die digitalisering is dus eigenlijk veel dichterbij dan je denkt.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!