De arbeidsmarkt was in het derde kwartaal van 2022 iets minder gespannen dan in de eerste twee kwartalen van het jaar. Desalniettemin houdt de arbeidsproblematiek in Nederland aan. Er staan veel vacatures open, en door het onbenutte arbeidspersoneel worden deze vacatures niet gevuld. Het lijkt er niet op dat dit probleem volledig verdwijnt, dus het is voor organisaties goed om te kijken hoe ze zich kunnen verweren tegen de arbeidsconjunctuur.
Na zeven kwartalen van oplopende spanning is de krapte op de arbeidsmarkt eindelijk iets kleiner geworden, zo wordt gemeld op het CBS. Het aantal openstaande vacatures daalde met 17 duizend. Daarnaast kende Nederland in het derde kwartaal 45 duizend werklozen meer. Ondanks deze toename in werkloosheid stonden er op elke 100 werklozen nog steeds 121 vacatures open. Van een absolute verlichting van de arbeidsmarktspanning is dus sprake, maar relatief is het nog steeds lastig om personeel aan te trekken.
Er stonden eind september immers nog 449 duizend vacatures open. Met name in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg is het personeelstekort nog steeds groot. In alledrie deze sectoren blijven er meer dan 65 duizend banen onvervuld. Er werd daarnaast minder gewerkt door werknemers en zelfstandigen. In totaal werd er 3,6 miljard uur gewerkt, en dat is 1,6 procent minder dan in de kwartalen ervoor.
Ook wordt er bij het statistiekbureau aangegeven dat het onbenutte arbeidspotentieel toegenomen is. Er is voor werkend Nederland dus nog wel ruimte om het personeelstekort iets in te dammen. 1,2 miljoen mensen kunnen namelijk aan het werk of meer werken dan ze nu doen - 68 duizend meer dan een kwartaal eerder. Om verschillende redenen doen deze mensen dit niet. Sommigen zoeken niet naar werk, sommigen waren niet beschikbaar, maar zochten wel en deeltijdwerknemers missen ook uren.
Zou men zich perfect kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt dan hoeft er technisch gezien geen personeelstekort te zijn. Dit is echter niet het geval, wat betekent dat bedrijven te veel werk op moeten pakken met een beperkte personeelsgroep. Om deze hardwerkende kern van het bedrijf verlichting te bieden, kan een bedrijf automatiseren overwegen.
Door processen te automatiseren halen werkgevers niet alleen de druk weg bij personeel, ook geven ze medewerkers een deel van de agenda terug. De tijd die bespaard wordt, kan gestoken worden in strategische vraagstukken. Mocht er elders in de organisatie eveneens een tekort aan medewerkers ontstaan zijn, dan kunnen medewerkers die na een automatiseringsslag minder op hun bordje hebben zich op nevenactiviteiten richten in andere takken van de organisatie. Zo neemt de flexibiliteit en vrijheid van organisaties toe.