<-- Naar het blog overzicht

Automatiseren kan het tempo van de installatie van warmtepompen opvoeren ondanks een gebrek aan specialisten

6/6/2024 15:18

Er wordt nog veel gebruik gemaakt van cv-ketels in Nederlandse huishoudens, waar warmtepompen het duurzamere alternatief zijn. Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of grondwater, en er hoeft dan ook minder gas verbruikt te worden om water te verwarmen wanneer er gebruik gemaakt wordt van een warmtepomp. Met name nu de gasprijzen stijgen, stijgt ook de vraag naar dit product, maar enkele bottlenecks voorkomen tijdige leveringen. Eén van deze bottlenecks kan deels ontweken worden door automatisering.

Er is veel vraag naar warmtepompen, maar een gebrek aan specialisten die deze kunnen installeren. Automatiseren biedt een uitkomst.

Milieuorganisatie Natuur & Milieu geeft bij RTL Nieuws aan dat het van belang is dat de overstap naar warmtepompen vaker gemaakt wordt om voor 2026 de klimaatdoelen te halen. Bij nieuwe woningen wordt zo'n warmtepomp vaak al geïnstalleerd, maar bij bestaande woningen wordt niet snel gewisseld. Naar aanleiding van eigen onderzoek, Gasmonitor 2022 genaamd, concludeert de milieuorganisatie dat de transitie naar warmtepompen sneller moet. "Het aandeel warmtepompen is nog steeds te klein", suggereert Rob van Tilburg van Natuur & Milieu, die het verkooppercentage wel zag stijgen met 16 procent.

"Om de klimaatdoelen te halen en ook op tijd klaar te zijn net voor de uitfasering van de cv-ketel in 2026, moeten we ongeveer vier à vijf keer sneller warmtepompen installeren dan we nu doen. Dat is een behoorlijke tempoversnelling", vervolgt Van Tilburg. Klanten die momenteel zo'n warmtepomp besteld hebben, belanden in de wachtrij. Leveringsproblemen zijn een deeloorzaak van het feit dat niet voldaan kan worden aan de vraag naar deze pompen.

Hoe een gebrek aan specialistisch personeel deels geneutraliseerd kan worden

Maar er is nog een probleem dat een bottleneck vormt voor leveranciers: het vinden van gekwalificeerd personeel. Hier kunnen spelers binnen deze markt wat aan doen. In veel sectoren zijn specialisten gevraagd, en specialisten zijn schaars. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om deze specialisten in te zetten op het werk dat ze werkelijk uit moeten voeren. Denk hierbij aan technici die zich niet kunnen richten op de techniek, maar per klant diverse formulieren in moeten vullen.

Hierin kan een automatiseringsslag van betekenis zijn. Softwarerobots kunnen experts administratief werk uit handen nemen, waardoor deze experts zich kunnen richten op de kerntaken. In eerdere cases binnen de energiesector heeft dit de productiviteit van bedrijven verhoogd en daardoor hebben sommige partijen tot wel vijf keer meer orders kunnen verwerken in dezelfde tijd. Nu Nederland minder afhankelijk wil worden van gas, wordt de transitie naar warmtepompen steeds belangrijker. Des te fijner is het wanneer men zich kan richten op de kerntaken, en de administratieve last los kan laten.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!