<-- Naar het blog overzicht

Automatiseren is ook aantrekkelijk voor ondernemingen met personeel dat níét de handen vol heeft

6/6/2024 15:18

Bedrijven en organisaties krijgen het steeds drukker, maar komen vaak personeel tekort om deze drukte aan te kunnen. Automatiseren biedt in deze gevallen een aantrekkelijke uitkomst, want zo kan personeel ademruimte geboden worden. Wat nou als je als onderneming nog wel capaciteit hebt? Ook dan is automatiseren een aantrekkelijke optie.

Bore-outs kunnen psychisch ziekteverzuim verhogen. Blijf je medewerkers uitdagen en automatiseer de rest.

Mensen die te veel hooi op hun vork hebben, kunnen na verloop van tijd overspannen raken. Burn-outs nemen in de Nederlandse samenleving langzaamaan toe, en de mentale gesteldheid van personeel wordt steeds belangrijker. Daarom is het voor bedrijven en organisaties belangrijk dat de werkdruk gereguleerd kan worden. Automatiseren kan hierin een rol spelen. Allereerst omdat softwarerobots een aanzienlijk deel van iemands dag weg kunnen nemen, maar ook omdat ze hulp kunnen bieden tijdens piekmomenten in een bedrijf, organisatie of industrie. Maar ook als de werkdruk niet te hoog ligt, kan men overspannen raken. Ook dan kan een softwarerobot bruikbaar zijn, want over het algemeen zijn het de saaie, repetitieve taken die geautomatiseerd moeten worden.

Een bore-out bestrijden door te automatiseren

Ooit gehoord van een bore-out? Het is vergelijkbaar met een burn-out in de zin van dat medewerkers dezelfde symptomen ervaren. Een bore-out wordt echter teweeggebracht door verveling op werk, en niet zozeer overstimulatie. "Een bore-out is eigenlijk verveling op werk", stelt Wilmar Schauferli, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht in gesprek met NU.nl. "Het is een langdurig gebrek aan stimulatie op de werkvloer en dus onvoldoende uitdaging." Het gaat dan ook vooral om onderprikkeling bij een bore-out, waar een burn-out veroorzaakt wordt door overprikkeling. "In beide gevallen vreet het energie", weet bore-outcoach Marianne Kremer. De oplossing? Blijf je personeel uitdagen, en laat RPA de rest doen.

Ook hierin kunnen werkgevers automatiseren gebruiken. Door saaie en repetitieve taken weg te nemen blijft alleen het uitdagende werk nog liggen. Managers kunnen personeel vervolgens exclusief op deze uitdagende opdrachten zetten, terwijl het werk dat bore-outs veroorzaakt voor deze personeelsleden verdwijnt. Zo houden ondernemingen de werknemers gezond, wat op den duur ook weer geld scheelt. Minder (psychisch) ziekteverzuim resulteert immers in minder absente dagen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!