Maar liefst 75 procent van de beroepen kampen met personeelstekort. In het tweede kwartaal van 2022 is de arbeidskrapte in Nederland dusdanig opgelopen dat vrijwel alle beroepen niet voldoende personeel hebben om de vacatures te vullen. Dit maakt het UWV op uit cijfers van de arbeidsmarkt. De arbeidsproblematiek blijft maar groeien, wat betekent dat het voor organisaties steeds belangrijker wordt om de afhankelijkheid van deze arbeidsmarkt te verkleinen.
In het tweede kwartaal van 2022 hadden alle beroepsgroepen in Nederland last van krapte op de arbeidsmarkt. Het UWV heeft volgens NOS vrijgegeven dat het aantal vacatures met 44 procent groeide, en dat het aantal mensen met een WW-uitkering die recentelijk het werk oppakten, met 31 procent gedaald is. Met andere woorden: er waren meer vacatures te vullen en minder beschikbaar personeel. De arbeidskrapte is in Q3 2022 twee keer zo groot als in Q3 2021.
De UWV kaart krapte in de arbeidsmarkten aan met het label 'krap' of 'zeer krap'. Voorheen stonden de seinen nog op groen voor enkele beroepen, zoals bij reisbegeleiders, schilders, medewerkers in de bouw en chauffeurs. Inmiddels mist men ook in deze beroepen de mankracht om alle vacatures te vullen, bovenop de beroepen die ook voor het derde kwartaal van 2022 al geen nieuwe mensen hadden om aan te nemen. Het personeelstekort is dus groter dan ooit tevoren.
"Een lange tijd heeft de economie de arbeidsmarkt bepaald. Nu de krapte op de arbeidsmarkt zulke extreme vormen heeft aangenomen, lijkt die relatie deels omgedraaid", stelt UWV-arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn. In plaats van steeds niet personeel aan te nemen, komt de nadruk bij veel bedrijven te liggen op het vasthouden en ontwikkelen van bestaand personeel, volgens Verduijn.
Ondernemingen zijn afhankelijk van de staat van de arbeidsmarkt, maar hoeven dit niet per se te zijn. Voor veel bedrijfsprocessen is het namelijk niet per se meer nodig om mensen in te zetten. Denk maar eens aan de facturering, of het verzamelen van data uit allerlei hoeken en gaten. Dit kan allemaal door softwarerobots gedaan worden, wat betekent dat je huidige personeel ontlast wordt, en je dus minder snel op zoek hoeft te gaan naar nieuwe medewerkers.
Eén van de manieren om automatiseren snel te introduceren in de organisatie is door middel van RPA, Robotic Process Automation. Een softwarerobot doet in zo'n traject exact na wat een mens op het scherm doet, maar dan in een virtuele wereld. Deze flexibele software is snel te implementeren, wat betekent dat bedrijven binnen een week al processen automatisch kunnen laten draaien. Nu arbeidskrachten nergens meer te vinden zijn, is dit alternatief alleen nog maar aantrekkelijker aan het worden.