Nederland kent steeds meer zzp'ers. Nu de arbeidsmarkt op zijn gat ligt, grijpen velen hun kans om zelf wat te beginnen. Voor deze ondernemers is het een stap in de goede richting, het kan namelijk zo zijn dat ze onder de streep meer overhouden. Wel betekent het voor bedrijven en organisaties dat ze vaak de lonen zien stijgen. Wat als je van zo'n zzp'er minder uren hoeft te vragen omdat je een deel van de betreffende baan geautomatiseerd hebt? Dan hoeft de inzet van deze krachten niet per se meer geld te kosten.
De cijfers van deze zzp-groei, gegeven door De Telegraaf, spreken voor zich: inmiddels zijn 1,2 miljoen Nederlanders actief als zzp'er. Dit zijn er 127.000 meer dan in 2021, wat de grootte van de trend alleen nog maar benadrukt. Een deel van deze groep nieuwe zzp'ers bestaat uit mensen die in 2021 nog niet werkten, maar in 2022 toch besloten de mouwen op te stropen. Ook bestaat deze groep voor een deel uit oud-loondienstmedewerkers die besloten hebben om voor zichzelf te beginnen.
Niet in elke sector is het probleem even groot. Binnen zorg- en welzijnsberoepen in ieder geval wel, want daar is het 'verzzp'en' van de arbeidsmarkt echt aan de orde. Daar zijn er maar liefst 34.000 zzp-medewerkers bijgekomen in een jaar. Bij beroepen waarin meer met de handen gewerkt wordt, zoals timmerlieden, is een vergelijkbare trend te zien. In de commerciële sector zijn het vooral marketing- en pr-experts die besluiten het heft in eigen hand te nemen en een eigen entiteit op te starten.
CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen legt de vinger op de zere plek: "Mensen zien dat hun onderhandelingspositie is verbeterd. Die durven nu de stap naar het ondernemerschap te zetten omdat ze op die manier een hoger inkomen kunnen krijgen", stelt hij. Dat meer mensen als zzp'er aan de slag gaan, is voor hem geen nieuws: "We zagen die ontwikkeling al tijdens corona opkomen. Werkgevers proberen mensen juist zoveel mogelijk aan zich te binden." Van de arbeidskrachten die er in 2022 bijgekomen zijn, in totaal 144.000 mensen, koos tweederde voor een vast contract.
Deze trend stelt organisaties en bedrijven voor een lastig dilemma: je wil je personeelskosten onder bedwang houden, maar kan er geen stokje voor steken wanneer medewerkers besluiten als zzp'er aan de slag te gaan. Wellicht heb je er als werkgever zelfs wel begrip voor, je medewerker doet immers wat voor hem of haar het meest voordelig is. Dat is echter in lang niet alle gevallen ook wat het beste is voor een onderneming. De juiste technologie kan in dit probleem een groot verschil maken.
Stel je voor dat een medewerker besluit te vertrekken, om vervolgens als zzp'er hetzelfde takenpakket op te pakken, maar dan tegen een hoger uurtarief. Dan ga je er als onderneming op achteruit, tenzij je dat personeelslid minder uren laat draaien. Door gebruik te maken van softwarerobots kan je een significant deel van de dagelijkse werkzaamheden weghalen bij je personeel. Softwarerobots kunnen saaie, repetitieve taken consistent, foutloos en snel uitvoeren.
Die repetitieve taken hoeven dure zzp'ers dan niet meer te doen. Allereerst worden door het inzetten van technologie dus minder fouten gemaakt, maar ook kan het een organisatie of bedrijf geld schelen. Zo beperk je als organisatie de financiële implicaties van personeel dat zzp'er wordt. Gezien het personeelstekort de komende jaren aan zal houden, is het voor ondernemingen zaak om er op tijd bij te zijn en in te grijpen. Een goede resistentie tegen de arbeidsconjunctuur is prettig, en kan nu al bereikt worden.