<-- Naar het blog overzicht

Ziekteverzuim groeide in Nederland in 2022 ten opzichte van 2021

6/6/2024 15:18

Het ziekteverzuim groeide in 2022 in Nederland vergeleken met een jaar eerder. Twee griepgolven vormen een deelverklaring hiervoor. Psychisch verzuim is niet gegroeid, al waarschuwt de Arbo Unie voor grote druk bij de huidige werkende bevolking, die zou kunnen resulteren in een grotere mate van psychisch ziekteverzuim. Automatiseren kan de werkdruk bij personeel wegnemen.

Ziekteverzuim groeide in Nederland, hoe houd je je personeel gezond?

Het ziekteverzuim is in 2022 hoger uitgevallen dan in 2021, wordt gesteld bij NU.nl. Het aantal meldingen van verzuim is volgens het medium met 30 procent gestegen. Vooral in december en maart lag het ziekteverzuim hoog. De Arbo Unie stelt dat hier een verklaring voor is, namelijk dat in die twee maanden er sprake was van een griepgolf. Desalniettemin hebben werknemers over heel 2022 significant meer dagen gemist dan in 2021, en dat is zorgwekkend, gezien de Nederlandse economie alle hulp kan gebruiken.

Corné Roelen, bedrijfsarts bij Arbo Unie, gaat dieper in op de cijfers van afgelopen jaar. Een opmerkelijke trend vindt hij dat werknemers die het coronavirus hadden sneller weer aan het werk gingen. "Er zijn personeelstekorten en mensen voelen zich verantwoordelijk. Ze willen collega's niet in de steek laten nu de werkdruk hoog is", stelt hij. Een interessante constatering, want de werkdruk spoort werknemers blijkbaar dus ook intrinsiek aan om een stapje harder te lopen.

Psychisch verzuim groeide in 2022 niet ten opzichte van 2021, en ook dat is een bijzondere ontwikkeling volgens Roelen: "We hadden verwacht dat mensen na twee coronajaren moeite zouden hebben met alle aanpassingen aan relatief snelle veranderingen door corona. Maar Nederlanders zijn veerkrachtig en kennelijk al gewend aan de nieuwe manier van werken." In eerste instantie meende hij juist dat de transitie van thuiswerken naar de terugkeer naar kantoor voor problemen had kunnen zorgen. Toch is de mate van absentie toegenomen. Daarnaast kan volgens de Arbo Unie psychisch verzuim daar bij komen als extra probleem. De schaarste op de arbeidsmarkt zal immers blijven bestaan, wat betekent dat de druk op de werkende bevolking blijvend is.

Automatiseren tegen ziekteverzuim

Als je als werkgever je organisatie of bedrijf resistent wil maken tegen deze trend dan is automatiseren zeker een aantrekkelijke optie. De werkdruk ligt in ondernemingen vaak hoog omdat personeel te vaak dezelfde repetitieve taken uit moet voeren. Haal je deze uit de agenda's van je personeel dan verlaag je dus ook automatisch de werkdruk, waardoor je de kans verkleint dat er één of meerdere personeelsleden wegvallen vanwege ziekte. Zo verhoog je de sociale duurzaamheid van je organisatie of bedrijf, terwijl je gelijktijdig laat zien dat je om je personeel geeft.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!