<-- Naar het blog overzicht

Wat zijn de ethische kwesties bij het gebruik van RPA?

3/7/2024 16:35

RPA, oftewel Robotic Process Automation, is een opkomende technologie die het landschap van de arbeidsmarkt gaat veranderen. Medewerkers gaan zich niet langer bezighouden met repetitieve, saaie en tijdrovende taken. In plaats daarvan gaan ze zich richten op interessantere vraagstukken, terwijl taken van eerdergenoemde aard overgenomen worden door een softwarerobot. Wat zijn de ethische kwesties die hieraan verbonden zijn?

Ethische kwesties zijn rondom RPA aanwezig. Met de juiste partner hoef je je echter nergens zorgen over te maken.

RPA en werkgelegenheid

Allereerst kan RPA in theorie tot een lagere werkgelegenheid leiden. Softwarerobots nemen immers taken over van mensen, en de mensen wiens taken overgenomen worden, moeten wel kunnen blijven werken. In theorie is dit een probleem, in praktijk niet. Wat namelijk doorgaans gebeurt, is dat softwarerobots medewerkers niet overbodig maken. In plaats daarvan fungeren ze als nuttige aanvulling op personeel. De reden hiervoor is dat robots nog steeds naar regeltjes en voorgeprogrammeerde uitzonderingen werken.

Strategische beslissingen, of taken die divers zijn van aard, kunnen dus niet door een softwarerobot overgenomen worden. Doorgaans zie je bij organisaties die RPA gebruiken dat ze het simpele werk overlaten aan de softwarerobot, en het personeel inzetten om het menselijkere werk op te pakken. Een voordeel dat hierbij komt kijken is het feit dat menselijke taken door mensen vaak als prettiger ervaren worden. Zodoende knapt je personeel er ook van op wanneer je een softwarerobot inzet.

Transparantie bij gebruik van RPA

RPA kan binnen diverse sectoren al ingezet worden als technologie om primaire bedrijfsprocessen over te nemen of te controleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een robot die facturen verstuurt. Voor een organisatie of bedrijf is het nuttig om richting de klanten te communiceren dat zo'n proces automatisch gebeurt. Mocht er ergens in het proces iets niet soepel lopen dan zijn partners daar in ieder geval op voorbereid. Ook is het verstandig om iemand aan te wijzen die intern de eindverantwoordelijke is voor een softwarerobot.

Privacy vraagstukken

Softwarerobots verwerken vaak grote hoeveelheden gevoelige data. Wanneer je met Yarado werkt, weet je zeker dat die data dubbel beveiligd is, en dus achter slot en grendel zit. Het is namelijk zeer belangrijk dat deze informatie enkel gezien en gebruikt wordt door de mensen of software die er ook werkelijk wat mee moeten. Deze informatie kan en mag niet misbruikt worden. Werk je met Yarado dan is dit allemaal juridisch vastgelegd zodat allebei de partijen exact weten waar ze aan toe zijn.

Veiligheid van RPA

Tenslotte moet RPA veilig zijn. De gevoelige data die eerder al benoemd is, moet niet toegankelijk zijn, zelfs niet bij cyberaanvallen of andere risico's. Het is dan ook belangrijk dat RPA-aanbieders investeren in veiligheid. Yarado beveiligt niet alleen de data, maar zorgt er ook nog eens voor dat alle wachtwoorden die gedeeld worden, dubbel beveiligd zijn. Zo weten partners zeker dat de dataverwerking naar wens verloopt.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!