<-- Naar het blog overzicht

Wat kan een softwarerobot die gebruik maakt van RPA automatiseren?

6/6/2024 15:18

Softwarerobots die met RPA werken kunnen nagenoeg alle taken binnen een organisatie, groot of klein, overnemen. Wel zijn er enkele voorwaarden waaraan deze taken moeten voldoen om te verzekeren dat het maximale gehaald wordt uit de inzet van Robotic Process Automation (RPA).

RPA-softwarerobots kunnen nagenoeg alle processen onder handen nemen.

In steeds meer industrieën duikt het begrip softwarerobot op. Softwarerobots zijn virtuele assistenten die personeel helpen met alledaagse taken. Denk hierbij aan de administratie, data-invoer of het verwerken van documenten. Door softwarerobots vooraf te programmeren om precies te doen wat nodig is, worden de taken altijd foutloos en snel uitgevoerd.

Omdat RPA een technologie is die zeer breed inzetbaar is, zijn er eigenlijk geen limieten aan het gebruik. Wat wel belangrijk is, is om in gedachten te houden dat er bepaalde processen zijn die goed geschikt zijn voor RPA, en sommige processen die zich er minder effectief voor lenen. Daarbij tellen een aantal zaken mee.

Wanneer een proces geschikt is voor RPA

Ten eerste moet een proces veelal uit herhalende handelingen staan. Komen er soms uitzonderingen in voor dan is dat geen probleem, maar de kern van een proces moet wel uit een repeterende handeling bestaan. Softwarerobots kunnen immers schommelingen in de input maar tot een beperkte hoogte meenemen.

Daarnaast zijn er eigenschappen die het waardevol maken om te automatiseren wanneer ze hoog liggen. Een proces dat heel veel tijd kost per handeling zal sneller rendabel overgenomen kunnen worden door een softwarerobot dan een proces dat minder tijd kost. Processen die zeer complex zijn, kunnen wel geautomatiseerd worden, maar het traject duurt dan wat langer. Zo zijn er variabelen die uiteindelijk allen invloed hebben op een automatiseringsslag. Kijken we specifiek naar de processen dan zien we dat eigenlijk alles met RPA wel aangepakt kan worden.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!