<-- Naar het blog overzicht

Wat is robotica en wat is het verschil tussen robotica en RPA?

3/7/2024 16:35

De terminologie rondom hedendaagse technologieën kan zo nu en dan voor verwarring zorgen. Al helemaal omdat technologieën vaak samenwerken, en daardoor de grenzen tussen diverse termen vervagen. Wat is robotica precies, en wat is het verschil tussen robotica en RPA, Robotic Process Automation?

Hoe zijn robotica en RPA verwant aan elkaar?

Laten we beginnen met de term robotica. Robotica is een tak van de mechatronica die zich richt op hoe (software)robots in de praktijk ingezet worden. Mechatronica is dan weer een vorm van technologie waarin IT, mechanische en elektrische techniek samenkomen. Een voorbeeld van mechatronica is een cd-speler.

Robotica richt zich dus op de praktische manieren waarop robots ingezet kunnen worden, en RPA valt in zekere zin onder deze term, maar vooral omdat robotica een brede term is. Vermoedelijk wordt bij robotica vooral gedacht aan fysieke robots, maar softwarerobots behoren ook tot de robotica omdat de enige kwalificerende factor is dat het om praktische robots gaat.

RPA en robotica

Waarin verschilt RPA van robotica? Zoals we zojuist geconstateerd hebben, is robotica een overkoepelende term waar RPA in valt. Heb je het over RPA dan ga je dus al een stapje dieper in op de materie. Wat wel een belangrijk onderscheid is, is dat RPA wel echt een specifieke tak van de robotica betreft, omdat RPA doorgaans op virtuele machines werkt, en dus alles via software plaatsvindt. Fysieke robots vallen ook onder robotica.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!