<-- Naar het blog overzicht

Wat is de betekenis van efficiëntie?

6/6/2024 15:18

Efficiëntie is een term die gebruikt wordt om de effectiviteit van een bedrijf, systeem of proces aan te geven. Het gaat bij efficiëntie om input en output, en wat het verschil daartussen is. Hoe groter het verschil, hoe hoger de efficientie.

Wat is de betekenis van efficiëntie?

Bedrijven of organisaties waarin de efficiëntie hoog ligt, kunnen met relatief weinig middelen relatief veel werk verzetten of goederen produceren. Een hoge mate van efficiëntie wordt doorgaans dan ook bereikt door te investeren in middelen die processen kunnen versnellen of verbeteren. Fysieke robots in fabrieken zijn hier een goed voorbeeld van.

Efficiëntie in bedrijfsprocessen

Duiken we dieper in organisaties en bedrijven dan zien we dat deze efficiëntie bij interne processen vaak nog ontbreekt. Veelal wordt er werk met de hand gedaan waar dat helemaal niet meer nodig is. Repetitieve taken die veel uren kosten, kunnen overgenomen worden door robots, maar niet in de 'traditionele' zin. Het gaat hier over softwarerobots.

Deze softwarerobots kunnen processen automatiseren en daarmee de efficiëntie van een bedrijf maximaliseren. Voor bedrijfsprocessen is de input doorgaans tijd en energie. Deze tijd van een werknemer is voor een werkgever dus indirect te vertalen in kosten, want doorgaans worden werknemers betaald per uur.

Door softwarerobots in te zetten kan er meer werk verzet worden in dezelfde tijd, of hetzelfde werk in minder tijd. Daarmee verhoog je dus de efficiëntie van een bedrijf of organisatie door een automatiseringsslag uit te voeren. Op termijn voeg je zo waarde toe aan een operatie, en op termijn zal dat dus ook resulteren in een gezondere onderneming.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!