<-- Naar het blog overzicht

Wat doet een RPA softwarerobot?

6/6/2024 15:18

Softwarerobots die met RPA-technologie werken, nemen handmatige taken weg bij personeel, en verhogen zo de efficiëntie van een bedrijf of organisatie. Waarom dit met Robotic Process Automation zo goed kan, is vanwege bepaalde eigenschappen van de software. Deze eigenschappen staan een snelle en effectieve automatiseringsslag toe, en zo voegt een softwarerobot waarde toe aan organisaties in vrijwel alle sectoren van de Nederlandse economie.

RPA softwarerobots kunnen nadoen wat een personeelslid op een computer aan handelingen verricht.

RPA is een technologie die werkt aan de hand van grafische input. Simpel gezegd neemt een gebruiker een reeks handelingen op. Deze reeks handelingen wordt vervolgens door een robot uitgevoerd, met de nodige uitzonderingen. Moet er bijvoorbeeld een ander bestandje ingeladen worden wanneer de bron waar dit bestand vandaan komt verandert, dan is dat een uitzondering die door een softwarerobot goed mee te nemen is. Omdat zo'n robot aan de hand van grafische input werkt, kan hij op alle programma's aangesloten worden.

Wat doet een softwarerobot precies?

Wat een RPA softwarerobot doet, hangt dus af van wat hem geïnstrueerd wordt om te doen. Wel zijn de taken vrijwel altijd repetitief van aard, bevatten de taken enkele stappen die met logica ingebouwd kunnen worden en moeten deze taken relatief weinig uitzonderingen hebben. Enkele uitzonderingen kunnen meegenomen worden, maar zijn het er teveel, dan kan de softwarerobot niet al het werk oppakken dat hem idealiter gevoed wordt. Hoeveel uitzonderingen zijn teveel uitzonderingen? Ook dit verschilt per proces, per bedrijf en per industrie.

Zo'n opname neemt ongeveer een uur in beslag, en het bouwen van de softwarerobot op basis van deze opname enkele uren. In praktijk ziet Yarado dat processen binnen een week volledig geautomatiseerd kunnen worden. In die week wordt zo'n 80 procent van het werk weggenomen, terwijl die resterende 20 procent nog niet meegenomen kan worden. Die 20 procent blijft dan dus bij personeel liggen, maar dat personeel heeft in een week daardoor vaak wel al veel uren terug.

Een softwarerobot die met RPA werkt, kan nagenoeg alles nabootsen wat een gebruiker op een pc doet. Denk hierbij aan het openen van een browser, klikken, bepaalde teksthokjes identificeren en invullen, en dergelijke handelingen. Voor medewerkers zijn dit vaak activiteiten die op de automatische piloot uitgevoerd worden, veel tijd in beslag nemen, en voor een onderneming niet altijd veel waarde opleveren, maar vaak wel gedaan moeten worden. Daar is een softwarerobot dus geknipt voor.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!