<-- Naar het blog overzicht

Wat betekent automatiseren?

6/6/2024 15:18

Automatiseren is inmiddels allang geen onbekend begrip meer, maar er heersen nog steeds enkele vraagtekens over. Automatiseren wordt volgens het woordenboek omschreven als 'automatisch maken', of 'overstappen op computers', en in essentie zijn allebei deze definities correct.

Wat betekent automatiseren?

Automatiseren betekent namelijk dat een bedrijf of organisatie op zoek gaat naar manieren om processen te laten verlopen zonder dat daar een menselijke hand aan te pas komt. Wanneer dit soort processen automatisch verlopen kan dat een organisatie namelijk veel tijd schelen, en die tijd kan weer omgezet worden in een kostenbesparing. Willen ondernemingen geen personeel ontslaan naar aanleiding van zo'n automatiseringsslag dan kan er altijd nog voor gekozen worden om het overbodige personeel elders in te zetten, waar dit personeel hard nodig is.

Wat automatiseren verder aan voordelen met zich meedraagt

Door te automatiseren kunnen bedrijven en organisaties dus voornamelijk tijd besparen. Toch is daar niet alles mee gezegd. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten. Personeel hoeft bepaalde activiteiten niet meer uit te voeren. Hebben we het specifiek over saaie, repetitieve en eentonige taken dan is dat voor het personeel fijn. Werk van deze aard kan namelijk demotiverend werken en op den duur tot mentale problemen zoals burn-outs leiden, moeten er veel overuren gemaakt worden om het werk weg te krijgen.

Aan de andere kant doen softwarerobots werk ook totaal anders dan personeel. Omdat een RPA-softwarerobot voorgeprogrammeerd te werk gaat, doet deze robot altijd alle handelingen precies zoals een werkgever wil. Daarnaast voeren softwarerobots handelingen sneller en secuurder uit dan personeel. Dat betekent dat processen sneller verlopen en dat er op den duur minder herstelwerkzaamheden nodig zijn. Automatiseren betekent voor een bedrijf of organisatie dus dat er op meerdere manieren geprofiteerd wordt.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!