Processen automatiseren is in alle sectoren van de Nederlandse economie aan de orde. In de duurzaamheidssector specifiek valt er echter heel erg veel te winnen, en wel om drie redenen. Allereerst kan automatiseren nu ook flexibel gebeuren, in de zin van dat processen makkelijk aangepast kunnen worden. Daarnaast heerst er een personeelstekort in de sector. Ten derde is automatiseren een uitstekende manier om een operatie schaalbaar te houden.
We gaan per argument af waarom dit juist voor de duurzaamheidssector zo fijn is. Het flexibele karakter van automatiseren, en dan specifiek met Robotic Process Automation (RPA), staat toe dat processen gemakkelijk aan te passen zijn voor bedrijven of organisaties. In een ontwikkelende sector kan dat uitstekend uit komen. De regelgeving wil in ontwikkelende sectoren namelijk nog wel eens veranderen. Is een automatisering statisch dan moeten er weer experts aan te pas komen om dat proces om te gooien. RPA is bijzonder makkelijk aan te passen, en biedt zo bedrijven in onzekere markten een voordeel.
Sectoren die te maken hebben met personeelstekorten zijn eveneens aantrekkelijke sectoren voor een automatiseringsslag. De reden hiervoor is dat personeel maar nauwelijks te vinden is, en de druk van het extra werk valt op de schouders van personeel dat al rondloopt. Bovendien is personeel in sectoren waar tekorten heersen relatief duur. Veel vraag en weinig aanbod - de definitie van schaarste - betekent immers dat de prijs van arbeid stijgt. Dat maakt het dus relatief aantrekkelijk om een deel van het vakkenpakket van personeel bij een softwarerobot te leggen.
Punt drie is dat een automatiseringsslag een bedrijf of organisatie uitstekend schaalbaar houdt. Groeiende sectoren kunnen over enkele jaren zomaar twee keer zoveel facturen te verwerken hebben, of moeten plots in enkele jaren twee keer zoveel klanten helpen. Dan is het prettig dat je een systeem hebt dat de werkdruk altijd aan kan. Een softwarerobot kan vijftig documenten gevoed worden op een dag, of vijfduizend - voor de robot maakt het weinig verschil. Zo is je onderneming dus toekomstbestendig.