<-- Naar het blog overzicht

Waarom een softwarerobot in 2023 relatief een aantrekkelijkere investering wordt

6/6/2024 15:18

Voor bedrijven is een investering veelal een afweging tussen het gebruik van arbeid of het gebruik van kapitaal. Wordt het duurder om kapitaal te lenen dan is het aantrekkelijker om voor hetzelfde werk personeel aan te nemen. Groeien de lonen dan is de omgekeerde beredenering van toepassing. Het feit dat werknemers tegen inflatie vechten, en de toename van het minimumloon in 2023, maken investeren aankomend jaar dan ook een aantrekkelijk alternatief.

Een softwarerobot wordt in 2023 relatief aantrekkelijker om in te zetten binnen je organisatie.

De twee bovengenoemde trends zullen namelijk, direct of indirect, de kosten van arbeid verhogen. Laten we eerst eens kijken naar inflatie. Goederen worden duurder voor medewerkers, en om dezelfde boodschappen te kunnen doen, heeft personeel een hoger inkomen nodig. Gecombineerd met een krappe arbeidsmarkt zal dat voor ondernemingen leiden tot hogere arbeidskosten. Sterker nog, in het derde kwartaal van 2022 zijn de cao-lonen met 3,5 procent gestegen - de grootste loonstijging sinds 2009. Arbeid wordt dus hoe dan ook duurder.

Wie dacht dat voor simpele klusjes onervaren krachten goed in te zetten zijn, had het in 2022 nog bij het juiste eind. Ook onervaren krachten die tegen minimumloon werken, worden in 2023 echter duurder. Het minimumloon wordt namelijk met 10,15 procent verhoogd. Voorheen was personeel voor makkelijke (en soms repetitieve) taken in te huren voor zo'n 1750 euro per maand. Nu groeit dat naar meer dan 1900 euro. Over de gehele breedte van de arbeidsmarkt wordt het dus lastiger om tegen een goed tarief medewerkers te vinden.

Waarom softwarerobots in 2023 een beter alternatief zijn

In theorie én praktisch gezien houdt dit in dat investeren aantrekkelijker wordt. In absolute zin niet, maar wel in relatieve zin. Arbeid wordt namelijk duurder, wat het alternatief relatief aantrekkelijk maakt. Zit je nou toch met processen die uitgevoerd moeten worden op een computer, of digitaal? Dan kan een softwarerobot een mooie uitkomst bieden. Softwarerobots zijn immers immuun voor de prijsstijging in de Nederlandse economie. Robots hoeven geen rekening te houden met het duurder wordende winkelmandje.

Tel daarbij op dat de investering in een softwarerobot maandelijks is, en het plaatje wordt al helemaal aantrekkelijk. Het betreft dan namelijk nauwelijks een werkelijke investering, maar vooral slimme bedrijfsvoering. Met de juiste cases binnen de organisatie kan een softwarerobot binnen drie maanden al geld opbrengen voor een organisatie. Komt er meer werk bij? Dan zet je de softwarerobot ook 's avonds aan het werk. 's Weekends werkt deze ook gewoon, en zelfs tijdens de feestdagen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!