Organisaties moeten steeds verder gaan om personeel aan te trekken, en binnenshuis te houden. Het personeelstekort raakt inmiddels alle sectoren in Nederland, en ook gemeenten hebben er last van. Het eerste instinct van organisaties is om arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker te maken. Zo verliezen gemeenten niet al hun medewerkers aan de commerciële sector. Er is echter een aantrekkelijker alternatief dat door organisaties nauwelijks overwogen wordt.
Hans Schekermans van de gemeente Amstelveen en Aalsmeer had het in gesprek met NOS over personeelstekort in zijn organisatie. Hij geeft aan dat het voor de publieke sector een probleem is dat personeel vertrekt naar de commerciële sector. Er moest dus ingegrepen worden, en de gemeente Amstelveen en Aalsmeer stimuleert daarom personeel om meer richting kantoor te komen, en heeft een van haar verdiepingen omgetoverd tot een waar groen paradijs.
Dit is gedaan in een poging de medewerkers die momenteel bij de gemeente zitten te overtuigen om meer naar kantoor te komen. Het saamhorigheidsgevoel van kantoor is immers een van de eigenschappen die volgens Schekermans medewerkers overtuigt om niet op zoek te gaan naar een andere baan. Deze liggen immers voor het oprapen met de hedendaagse arbeidsmarkt. "We zien het steeds meer in de concurrentie om ons heen, van Amsterdam en de grote bedrijven", aldus Schekermans.
"We verliezen steeds meer mensen. Hoe kan je mensen nou trekken? Door een omgeving te creëren waarvan men denkt: hé, dit is even wat anders. Dit is geen kantoor en ik voel mij hier prettig." Met een koffiebarretje midden in het gebouw, veel groen en zelfs groen tapijt probeert Amstelveen-Aalsmeer de werkplek te veraangenamen. Bij NOS werd gemeld dat de aanpak van Amstelveen de aandacht trekt, en dat tientallen andere gemeenten al zijn komen kijken om inspiratie op te doen.
De vraag blijft waarom organisaties en bedrijven zoveel moeite stoppen in het aantrekkelijker maken van een werkplek als de crux vaak ergens anders in zit. De werkplek en hoeveelheid dagen dat iemand op kantoor zit, zijn meestal geen factoren waardoor iemand overtuigd raakt om te blijven. De werkelijke overtuigingskracht zit hem in het wijzigen van iemands dagelijkse werkzaamheden. Is de aard van het werk dat verricht moet worden saai dan haken medewerkers al snel af.
Je kan nog zoveel tuinen in je kantoor plaatsen, als de aard van het werk iemand niet aanstaat, ga je dat personeelslid uiteindelijk verliezen. Dit probleem kan verholpen worden door automatiseren, en niet op een manier dat de medewerker zelf overbodig wordt. Vaak bestaat een functie uit enkele herhaaldelijke, saaie processen, en spannender nadenkwerk. Saaie processen kunnen organisaties uit de agenda schrappen, waardoor alleen het uitdagende werk voor personeel overblijft. Dat maakt het ineens een stuk aantrekkelijker om die contractverlenging wél te tekenen.