<-- Naar het blog overzicht

Waar moet je op letten bij een automatiseringsslag?

6/6/2024 15:18

Ga je als bedrijf of organisatie voor een automatiseringsslag? Dan is dat een goede eerste stap naar een productievere dag. Toch zijn er een aantal zaken die goed in de gaten gehouden moeten worden, of overwogen moeten worden wanneer een automatiseringsslag plaatsvindt.

Waar let je op bij een automatiseringsslag?

Het is namelijk belangrijk om structureel te werk te gaan en een aantal punten goed vast te leggen voordat er geautomatiseerd kan worden. Allereerst moet je processen begrijpen en weten waarom deze geautomatiseerd moeten worden. Is het om de productiviteit te verhogen? Kost iets te veel tijd? Of wil je juist werknemers wat ademruimte bieden?

Weet je wat het doel is dan is het ook makkelijker om management te overtuigen van dat het nodig is om een bepaald proces mee te nemen in een automatiseringsslag. De vervolgstap is om te bepalen of zo'n automatiseringsslag intern geregeld moet worden, of dat er een externe partij bijgehaald moet worden. Welke van de twee de voorkeur heeft, ligt aan de kennis die een onderneming in huis heeft, en of er een duidelijke verantwoordelijke aangewezen kan worden die de tijd heeft om het op te pakken.

Het proces en de mens

Is dit eenmaal bepaald dan is het belangrijk om te verzekeren dat het systeem flexibel is en gemakkelijk aan te passen is aan veranderingen in processen. Bij veel organisaties en bedrijven willen er namelijk nog wel eens wijzigingen plaatsvinden in de processtroom. Externe partijen kunnen dit met gemak realiseren, maar ook intern kan dat geregeld worden. De testfase kan eveneens opgepakt worden door degene die verantwoordelijk is voor het automatiseringsproces.

Zo'n automatisering werkt doorgaans aan de hand van software. Het is belangrijk om te zorgen dat deze software veilig is zodat gegevens die gebruikt worden niet gelekt worden naar de buitenwereld. De laatste stap in het proces is om ervoor te zorgen dat personeel weet wat het met de softwarerobot kan, zodat het personeel ermee samen kan werken.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!