<-- Naar het blog overzicht

Vrees voor tekort aan personeel wanneer coronavirus-besmettingen toenemen? Softwarerobots nemen je zorgen weg

1/17/2024 9:42

De herfst is aangebroken en dat betekent dat het virusseizoen voor de deur staat. Niet alleen griep doet de rondte, ook zijn we in Nederland nog niet van het coronavirus af. Niemand wil een zieke medewerker, maar al helemaal met een nationaal personeelstekort doet het wegvallen van een collega operationeel pijn. Wat als je minder afhankelijk kon zijn van de arbeidsconjunctuur, en simpele processen draaiende kon houden, zelfs als je collega langer dan een paar dagen wegblijft?

Ziekteverzuim hoeft je organisatie operationeel geen problemen op te leveren.

Dat ziekteverzuim een groter probleem is dan in het verleden, dat staat vast. Vergeleken met de jaren voor de coronavirus-pandemie ligt het ziekteverzuim hoog. In de zomer zelfs 78 procent hoger dan in de pre-coronajaren. Dat maakt verzekeraar Interpolis op uit cijfers die geboden worden door mkb'ers. René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis gaat in gesprek met De Ondernemer: "Als we kijken naar de informatie van het RIVM zien we in het eerste kwartaal van 2022 vooral dat de Omikron-variant voor veel ziekmeldingen zorgde. Gedurende de lente werd het aantal ziekmeldingen vooral veroorzaakt door de griep. Vanaf september loopt het aantal besmettingen met corona weer op."

"Om te voorkomen dat we dit najaar te maken krijgen met veel uitval van personeel is het belangrijk dat werkgevers aandacht hebben voor het voorkomen van besmettingen op kantoor", gaat Voets verder. Hij spoort mkb'ers dan ook aan om maatregelen te treffen voordat de coronavirus-infecties weer oplopen. Ook stelt hij dat het een goed idee is om thuiswerken te stimuleren. De voornaamste reden dat Voets hier nu al voor waarschuwt is omdat het personeelstekort het steeds lastiger maakt om afwezig personeel te vervangen. Hij ziet echter een minder voor de hand liggende oplossing over het hoofd.

Automatiseren als remedie tegen coronavirus-uitvallers

Wat als je bij het wegvallen van personeel plots niet met een groot operationeel probleem zit? Door te automatiseren kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven hun weerstand tegen het personeelstekort vergroten. Repetitieve taken vullen bij sommige collega's een significant deel van de agenda, terwijl dat niet nodig is. Wanneer je softwarerobots inzet om dit werk bij die collega's weg te halen los je dus meteen twee andere problemen op. Allereerst hoef je je minder zorgen te maken over perioden van ziekteverzuim, want vele operationele activiteiten lopen bij afwezigheid van een medewerker door.

Daarnaast scherm je je organisatie op de lange termijn ook af van het personeelstekort. Het personeel dat zich momenteel op repetitieve, overbodige of administratieve taken richt, kan deze tijd nuttiger besteden. Door deze uren elders in de organisatie in te zetten hoef je dus niet op zoek naar nieuw personeel, maar moet je vooral wennen aan een nieuwe manier van werken. In nagenoeg alle takken van een organisatie liggen er namelijk veel mogelijkheden om uren uit te sparen. Daar worden je medewerkers blij van, en de organisatie zelf dus ook.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!