<-- Naar het blog overzicht

Softwarerobots ter ondersteuning van een marketingteam: hoe werkt dat?

6/6/2024 15:18

Softwarerobots kunnen in vrijwel elk team nuttig ingezet worden. Voor marketingafdelingen geldt dit ook. Marketing is bovendien vandaag de dag veel meer dan het in het verleden was. Denk hierbij aan de toenemende rol van social media en de toenemende rol die data speelt in organisaties. Met dit soort activiteiten kunnen robots helpen.

Marketingdata kan met een softwarerobot en RPA inzichtelijk gemaakt worden.

Marketing is tegenwoordig veel meer dan enkel het opzetten van campagnes. Na het creatieve proces moeten allerlei kanalen aangeboord worden om het bereik te optimaliseren, en dat gebeurt het liefst automatisch. Marketingteams hebben voldoende op hun bordje, en wat er met behulp van applicaties en software kan gebeuren scheelt deze teams tijd. Softwarerobots die werken met RPA kunnen hierin een rol spelen. Robots die aan de hand van RPA, Robotic Process Automation, werken, kunnen namelijk allerlei grafische taken van medewerkers overnemen. Zo kan een softwarerobot ingesteld worden om social media-posts te herplaatsen op andere kanalen.

Misschien nog wel belangrijker is het feit dat softwarerobots uitstekend zijn in het verzamelen en verwerken van data. Moet de effectiviteit van een post of campagne afgetast worden dan kan een virtuele collega daarmee helpen. Informatie kan met gemak opgehaald worden vanuit diverse sites, zelfs sites die zelf hier geen overzicht van bieden. Daarmee vergroot je het inzicht van de marketingmedewerkers in de beleidsvoering, en dat kan haar vruchten afwerpen.

RPA en marketing

Hoe RPA dit doet? Door te werken aan de hand van grafische input en uitzonderingen kan een softwarerobot letterlijk de gegevens van een website kopiëren en in een Excel-bestandje zetten, of een ander gewenst format. Is er geen data beschikbaar dan kan de robot opgedragen worden om een alternatieve handeling te verrichten, zoals bijvoorbeeld het vergaren van data vanaf een andere bron. Marketingteams kunnen zo dus op volledige en accurate data bouwen, zelfs als deze data niet in één programma volledig beschikbaar is.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!