<-- Naar het blog overzicht

RPA in de douane-industrie: wat is er mogelijk, en wat gebeurt er al?

6/6/2024 15:18

Robotic Process Automation (RPA) is een technologie die in nagenoeg alle industrieën bruikbaar is, en ook al ingezet wordt. Een voorbeeld van een industrie waarin de vruchten al geplukt worden van het inzetten van softwarerobots is de douane-industrie. Waarom is de software nu juist voor deze sector aantrekkelijk?

Automatiseren in de douane-industrie: het gebeurt al.

In de douane-industrie is het doorgaans al niet rustig. Toen het Verenigd Koninkrijk zich afsplitste van de EU had dat verregaande gevolgen voor deze sector. Plots kwam men om in het werk, en er waren niet voldoende medewerkers om het overbodige werk op te pakken. Wat destijds de ideale oplossing was, en eigenlijk nog steeds is? Automatiseren.

Na Brexit moest er weer veel meer papierwerk gedaan worden wanneer Nederlandse bedrijven en organisaties goederen importeerden uit Engeland. Wanneer er geëxporteerd werd naar het VK was dit eveneens het geval. Met andere woorden: er kwam ontzettend veel administratie bij, en geen personeel om die extra administratiedruk te absorberen.

RPA in de douane-industrie

Douanepartijen die vervolgens besloten te automatiseren wisten de groei in de organisatie te houden zonder daar extra personeel voor aan te nemen. Softwarerobots namen de extra administratie, evenals de administratie die voorheen met de hand gedaan werd, weg. Daardoor konden alle formulieren en details tijdig doorgegeven worden, wat weer resulteerde in tevreden klanten.

Voor meerdere douanepartijen is dit al een effectieve methode gebleken om de werkdruk te verlagen. Deze verlaagde werkdruk staat bedrijfsgroei dus toe, maar werkt ook nog eens motiverend voor personeel. Het personeel is immers minder uren kwijt aan saai en repetitief invoerwerk, en kan zich vooral richten op de uitdagendere werkzaamheden. Op diverse manieren profiteert een onderneming dus van een automatiseringsslag, blijkt ook uit diverse praktijkvoorbeelden.

Wat gebeurt er al?

De mogelijkheden van RPA in de douane-industrie zijn eindeloos. Documenten kunnen uitgelezen, verwerkt en gecontroleerd worden zonder dat daar een menselijke hand aan te pas hoeft te komen. In het perfecte scenario hoeft een personeelslid enkel de resultaten van de softwarerobot te checken op dagelijkse basis, en zich te richten op de uitzonderingen. Voor een partij die zich bezighoudt met internationale transacties betekent dit dus maximale efficiëntie.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!