De Rotterdamse haven gaat de komende jaren zo'n tien- tot vijftienduizend medewerkers extra nodig hebben in een arbeidsmarkt die zelden krapper geweest is. De haven staat dus voor een serieuze uitdaging op het gebied van personeel, maar is dat wel nodig? Door zo veel mogelijk taken te automatiseren kunnen er van die tien- tot vijftienduizend misschien wel vijf- tot tienduizend gemaakt worden.
Bij NU.nl wordt aangegeven dat de arbeidsmarkt in het havengebied de komende jaren sterk gaat veranderen. De primaire drijfveer hierin is het feit dat men overgaat naar hernieuwbare energie. Bestaande functies verdwijnen hierdoor, terwijl er ook weer nieuwe functies bij komen. Dit geeft Havenbedrijf Rotterdam zelf aan in een statement.
Er is in Rotterdam de wens uitgesproken om dit probleem gezamenlijk aan te pakken met diverse partijen, waaronder de gemeente, het havenbedrijf en de Hogeschool Rotterdam. Door een intentieverklaring voor het vormen van de Human Capital Coalitie Energietransitie te ondertekenen, bundelen zij de krachten om dit probleem te tackelen. Maar moeten de organisaties niet een stap terugdoen en eerst op bestuursniveau kijken of het tekort aan personeel werkelijk zo groot is?
Het komt namelijk veelvuldig voor dat werk verricht wordt door personeel, terwijl dat niet in alle gevallen hoeft. Denk aan saaie en repetitieve taken die door (software)robots ook uitgevoerd kunnen worden. Zet je daar mensen op dan kost dat niet alleen de logistieke sector veel manuren. Het personeel dat in de haven ingezet wordt, kan in de gezondheidszorg bijvoorbeeld niet gebruikt worden, en ook daar mist veel mankracht. Met andere woorden: eerst kijken of de operatie efficiënter kan, dan pas kijke wat er met extra personeel bereikt kan worden.