<-- Naar het blog overzicht

Robotisering leidt tot enorme groei in markt voor robotsensoren

6/6/2024 15:18

De wereldwijde robotisering van fysieke en digitale processen zal leiden tot een extreme groei van de markt voor robotsensoren. Om robots bepaalde waarden te laten meten in een fysieke omgeving heeft zo'n robot sensoren nodig. Deze sensoren zullen steeds meer gevraagd worden, en er wordt dan ook vermoed dat de jaarlijkse omzet voor sensoren in de robotica-industrie meer dan 80 miljard dollar bedraagt in 2043.

Robots die werken met sensoren? Vertaal de data met RPA.

Dit wordt gesteld op Robot Magazine. Robots worden in nagenoeg alle sectoren steeds meer ingezet. Personeel plukt de vruchten van het feit dat niet alles meer met de hand hoeft te gebeuren, maar om deze robots toe te staan om niet-digitale waarden te meten, zoals temperatuur of luchtvochtigheid, heeft zo'n robot sensoren nodig. Daarom wordt verwacht dat de groei van vraag voor dit soort sensoren de komende decennia zal exploderen. Deze sensoren worden overigens ook gebruikt om interne parameters bij te houden.

Hebben we het over sensoren bij robots dan maken we onderscheid tussen twee soorten: proprioceptieve sensoren en exteroceptieve sensoren. Het grote verschil is dat het eerstgenoemde type allerlei interne waarden meet voor een robot. Exteroceptieve sensoren meten waarden zoals de buitentemperatuur, of de afstand van een robot tot een object. Dit soort sensoren zullen steeds belangrijker worden naarmate de robotisering wereldwijd vordert, en marktonderzoekbureau IDTechEx schat daarom de groei van vraag naar sensoren zo hoog in.

RPA en sensoren

De data verzamelen is één, de data uitlezen, analyseren en aansturen naar aanleiding van de data zijn drie volledig verschillende stappen. Bij alle stappen ná de datavergaring kunnen softwarerobots die met RPA werken een mooie toevoeging bieden aan fysieke robots. Zo kunnen softwarerobots de informatie van de sensoren afkomt opslaan, structureren en weergeven in een dashboard. Niet alleen voor de robot zelf wordt het dan dus inzichtelijk wat de statussen zijn van diverse variabelen, ook mensen kunnen daardoor gemakkelijk meekijken met hun autonome collega's.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!