<-- Naar het blog overzicht

Kabinet wijst naar werkgevers in strijd tegen inflatie, automatiseren als alternatief relatief aantrekkelijker

6/6/2024 15:18

Het kabinet heeft recentelijk aangegeven dat het de kortetermijnoplossing tegen inflatie vooral bij werkgevers zoekt. De prijzen stijgen in Nederland significant en het dagelijks leven wordt steeds duurder. Steeds meer huishoudens hebben moeite met het betalen van de maandelijkse lasten, en daar moet wat aan gedaan worden. De gewenste oplossing is dat werkgevers salarisverhogingen doorvoeren, en dat betekent dat arbeid in dit scenario duurder wordt. Automatiseren, het vervangen van arbeid middels bijvoorbeeld softwarerobots, wordt daardoor relatief gezien een aantrekkelijker alternatief.

In Den Haag is overlegd over een oplossing tegen de stijgende inflatie, automatiseren wordt aantrekkelijker

Diverse ministers zijn in Den Haag in overleg gegaan om te bespreken waar de oplossing ligt tegen inflatie. De prijzen zijn in Nederland flink toegenomen, en de lonen stijgen niet mee. Daardoor komen huishoudens in de problemen, en daar moet een oplossing voor gevonden worden. Enkele ministers wijzen naar de werkgevers: "We kunnen dit alleen met elkaar oplossen, dus ook met werkgevers. Er is ruimte om salarissen te verhogen", aldus Karien van Gennip, Minister van Sociale Zaken. "Het zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen."

De oplossing die de ministers aandragen, is zeker niet conventioneel. Overheidsbeleid wordt doorgaans niet geschreven op de welwillendheid van werkgevers om hun personeel beter te betalen. Toch wordt er wel geluisterd naar de oproep van de overheid. Van Gennip bij NOS: "Hier en daar zie je dat de lonen stijgen, maar het houdt geen gelijke tred met de prijsstijgingen. We hebben echt een groot probleem als je hoort dat mensen boodschappen terugleggen als ze bij de kassa komen omdat ze het niet kunnen betalen."

Kaag spoort werkgevers aan: "Niet alles kan van de overheid komen"

Ook Sigrid Kaag, Minister van Financiën, heeft zich over het vraagstuk gebogen. "Hogere lonen zijn een structurele oplossing", beargumenteert ze. "Niet alles kan van de overheid komen." Kaag stelt dat de overheid op zoek is naar de juiste maatregelen vanuit de overheid, maar benadrukt dat deze vooral voor 2023 op de agenda staan. Eén van de opties die overwogen wordt door de Nederlandse overheid is om de belastingen te verlagen.

Tot die tijd is het voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking door de zure appel heen bijten. Met name in de lage middeninkomens zijn de gevolgen van de hoge inflatie te voelen. Maar naast de stijgende loonkosten voelen ook ondernemers in vele industrieën de gevolgen van de hoge energieprijzen. Verschillende aspecten maken ondernemen in Nederland moeilijker, maar deze negatieve effecten kunnen deels geneutraliseerd worden.

Automatiseren kan FTE's schelen

Personeelskosten stijgen, en dat betekent dat elke FTE die uitgespaard kan worden sterker te voelen is op de maandafrekening. Relatief gezien wordt het dus aantrekkelijker om een automatiseringsslag te slaan. Het personeel dat nu bijvoorbeeld de administratie doet, moet dit binnenkort wellicht tegen een hoger tarief doen. Ondernemers die met softwarerobots werken, lopen hier niet tegenaan. Dat boodschappenmandje hoeft bij een robot immers niet maandelijks gevuld te worden, alleen de lijst met processen. En die FTE's die uitgespaard worden, kunnen uiteraard ook elders ingezet worden om de bestaande organisatie te versterken.

Bij Yarado liggen de initiële implementatiekosten van zo'n softwarerobot laag, en wordt gebruik gemaakt van een maandabonnement. Dat maakt het aantrekkelijk en makkelijk om de overstap te maken naar virtuele hulp bij repetitieve taakjes. Je huidige personeel houdt zo meer tijd over, wat een kwaliteitsslag makkelijker te realiseren maakt. Een definitief beleid vanuit de overheid laat nog even op zich wachten, maar het is goed om na te denken over hoe de stijgende kosten opgevangen kunnen worden en hoe bedrijven met hetzelfde personeel net zo veel werk kunnen verrichten. Het lijkt namelijk een kwestie van tijd voordat de overheid met richtlijnen komt voor ondernemers.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!