<-- Naar het blog overzicht

Personeel loopt weg bij bedrijven, waar ligt de oplossing?

6/6/2024 15:18

Steeds meer ondernemingen in Nederland geven aan last te hebben van weglopend personeel. Vanwege een extreem personeelstekort kan van baan wisselen steeds aantrekkelijker worden, en dat voelen bedrijven en organisaties.

Personeel loopt weg, maar

Zo zegt vier op de tien respondenten van een onderzoek van Linden-IT, uitgevoerd onder 1.092 HR-managers, dat de uitstroom van personeel dusdanig hoog is dat gevreesd wordt voor de continuïteit van de organisatie. Een van de genoemde oplossingen is het inzetten van flexwerkers, maar de vraag is of deze tijdelijke invalskrachten dezelfde productiviteit behalen, terwijl getwijfeld wordt aan de loyaliteit van dit soort arbeidskrachten.

Gerbert Jan Valk, oprichter en CEO van Linden-IT, ging in gesprek met De Ondernemer naar aanleiding van het onderzoek: "Wij merken dat werknemers makkelijker van werkgever wisselen en kiezen voor een baan waar ze bijvoorbeeld meer verdienen of andere betere voorwaarden hebben. Bedrijven moeten zich in de strijd om nieuw personeel op allerlei manieren van hun concurrenten onderscheiden. Niet iedere organisatie heeft de middelen om dit te doen, waardoor het personeelsverloop een serieuze bedreiging vormt voor hun bedrijf."

Het personeelstekort zet ondernemingen dus voor nieuwe uitdagingen. Valk biedt als oplossing voor dit probleem aan om flexwerkers in te zetten - tijdelijke arbeidskrachten die de druk binnen de organisatie verlichten en bedrijven uit de brand helpen. "Omdat het voor veel bedrijven lastig is om goed personeel te vinden én te behouden, kunnen flexibele arbeidskrachten een oplossing bieden. Met flexwerkers kunnen bedrijven hun tekorten op korte termijn opvangen en tegelijkertijd hun continuïteit waarborgen", aldus de CEO.

Waarom automatiseren tweedelig oplost

Hoewel Valks oplossing valide is, zijn er wellicht opties die aantrekkelijker zijn. Flexwerkers kosten vaak immers meer geld dan vast personeel. Wanneer er personeel wegloopt, kan een organisatie overwegen om softwarerobots in te zetten om het gebrek aan arbeidskracht op te vangen. Softwarerobots kunnen namelijk exact doen wat een mens qua werk uit zou voeren, maar dan sneller en foutloos.

Wanneer een felbegeerde medewerker dus weggekaapt wordt door een ander bedrijf, of in sommige gevallen zelfs door een concurrent, kan je als organisatie kijken welke aspecten van een baan absoluut een menselijke hand vergen, en waar gebruik gemaakt kan worden door slimme software-oplossingen zoals RPA. Flexwerkers maken daardoor minder uren, wat ondernemers weer kosten scheelt.

Daarnaast staat de inzet van softwarerobots toe dat je de vervelende, saaie en repetitieve taken uit je organisatie haalt. Daardoor wordt het aantrekkelijker voor personeel om te blijven. Medewerkers hebben immers meer plezier in hun werk, en dit blijft een van de grootste drijfveren om niet van baan te wisselen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!