<-- Naar het blog overzicht

Ouderen blijven vaker doorwerken, ook na de pensioenleeftijd

6/6/2024 15:18

De Kamer van Koophandel heeft een toename van inschrijvingen geconstateerd van 65-plussers. In de afgelopen jaar zijn er ruim 40 procent meer oudere ondernemers bijgekomen. KvK-adviseur Angèle Margré stelt dat dit deels te verklaren is door het feit dat deze mensen nog niet bereid zijn om met pensioen te gaan, maar ook kan het personeelstekort in Nederland een rol spelen.

Met pensioen? Voor sommige ondernemers is het nog niet mogelijk.

In de leeftijdsklasse van 65 tot 79 steeg het aantal ondernemers met 108 procent. Vooral in deze leeftijdsklasse is de toename dus groot. Dit zijn ook mensen die een onderneming starten na de pensioenleeftijd, wordt gesteld bij NU.nl. Die groep is met zo'n 15 procent toegenomen, terwijl er dus ook veel ondernemers zijn die na de pensioenleeftijd doorgaan met werken.

"Veel ouderen willen hun ervaring, kennis en netwerk in specifieke branches delen met jongeren", kaart KvK-adviseur Margré als verklaring aan. "Steeds vaker zien we dat zij als coach en mentor een onderneming starten." De toename in inschrijvingen is dus deels afkomstig van de wens van ouderen om kennis te delen.

Maar wellicht dat het personeelstekort ook een rol speelt. "Er is ook een groep ondernemers die nog geen koper of opvolger heeft voor het bedrijf", ziet Margré dan ook. Is er niemand om een project of onderneming aan door te geven dan hebben ouderen in sommige gevallen dus geen keuze. Als we als maatschappij inzetten op productiviteit zouden we deze mensen uit de brand kunnen helpen.

Softwarerobots in gevecht tegen personeelstekort

Door softwarerobots in te zetten kan de productiviteit op nationaal niveau groeien. Repetitieve en saaie taken kunnen weggenomen worden bij personeel in nagenoeg alle sectoren, waardoor het personeelstekort over de gehele breedte van de economie afneemt. Ondernemers hoeven zo dus niet verplicht door te werken om bedrijven in leven te houden.

Daarnaast staat het organisaties en bedrijven toe om afscheid te nemen van personeel wanneer de pensioenleeftijd bereikt is. Juridisch gezien moet een personeelslid bij de pensioenleeftijd vertrekken, maar het vertrek van een belangrijke kracht kan een gat achterlaten in de organisatie. Wanneer zo veel mogelijk taken automatisch verlopen, verkleint een onderneming het risico dat zo'n gat valt wanneer een medewerker stopt.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!