2022 was een jaar waarin de arbeidsmarkt extreme krapte vertoonde. Werkgevers kwamen maar nauwelijks aan nieuw personeel en dat heeft gevolgen gehad voor de samenleving. Voor wie dacht dat het bij een lastig 2022 zou blijven: ook in 2023 gaat personeelstekort een significante rol spelen binnen de economie.
Dat wordt gemeld bij NOS, dat in gesprek gegaan is met Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt. "Het was eerst een probleem van de arbeidsmarkt, dit jaar (2022) leidden de tekorten tot ontwrichting van de hele maatschappij", aldus de expert. Twee verklaringen voor het extreme personeelstekort zijn de vergrijzing en het feit dat de samenleving opvallend snel herstelde van de coronavirus-pandemie.
Voor die vergrijzing wordt al enkele jaren gewaarschuwd door deskundigen. Er moet steeds meer gebeuren in de maatschappij, en er zijn steeds minder handen vrij om dit werk op te pakken. "We werken daarin wel toe naar een hoogtepunt", ziet Rob Witjes, arbeidsmarktexpert bij het UWV. "Bedrijven voelen dat omdat zij mensen hebben die met pensioen gaan, en ook omdat het in heel het land speelt."
Bij de NS wordt hierom zelfs op een lichte recessie gehoopt. Dat zou de druk op de arbeidsmarkt wat verlichten. Bedrijven en organisaties die geld moeten besparen, doen dit namelijk doorgaans door de personeelskosten te drukken. Meer personeel op de arbeidsmarkt verkleint automatisch de schaarste, al betreft het hier een tijdelijke oplossing. "De problemen zijn structureler van aard", denkt Wilthagen. "We blijven daarom in 2023 de gevolgen voelen van de krapte, ook bij een recessie als de vraag wat terugvalt."
De vraag voor bedrijven en organisaties is nu dus hoe dit personeelstekort in het nieuwe jaar aangepakt wordt. Op zoek naar nieuw personeel is voor ondernemingen niet meer de oplossing, dat personeel is er immers niet. Kan automatiseren verlichting bieden? Door te automatiseren kan de werkdruk binnen bedrijven en organisaties namelijk verlaagd worden.
Een deel van het werk is personeel namelijk uit handen te nemen, zelfs als je dat van tevoren niet per se zou denken. Nagenoeg alle banen bestaan uit een takenpakket dat werkelijk door mensen uitgevoerd moet worden, en een takenpakket dat automatisch zou kunnen gebeuren, maar wel nog met de hand gedaan wordt. Haal je deze taken uit je organisatie, tak of team dan kan dat de vrijheid bieden die je als onderneming nodig hebt om door te groeien, zonder dat je daar externe krachten voor aan moet trekken.