<-- Naar het blog overzicht

"Om werknemers te behouden, moeten we meer perspectief bieden, zoals een betere verdeling tussen werk en privé"

6/6/2024 15:18

Werkgevers komen in toenemende mate in de knel met personeel. Het personeelstekort treft nagenoeg alle industrieën, en lijkt aan te houden. Daarom moeten werkgevers op zoek naar andere manieren om personeel binnenshuis te houden. Een betere verdeling tussen werk en privé wordt gezien als een aantrekkelijke methode, maar hoe krijg je dit voor elkaar? Het inzetten van RPA kan een mooie stap bieden.

Een goede werk-privébalans kan vandaag de dag gebruikt worden om personeel te binden aan een organisatie.

NU.nl is in gesprek gegaan met academicus Carina Schott, en diverse organisaties om boven water te halen waar nu precies de oplossing ligt voor dit probleem. Schott ziet dat bedrijven op zoek blijven naar nieuw personeel, terwijl het huidige personeel vaak ook nog bij kan leren, of anders ingezet kan worden. "Het is heel belangrijk om zittend personeel niet te vergeten. Zij zijn een bron van kennis en moeten gemotiveerd blijven", aldus het perspectief van de bestuurskundige en organisatiewetenschapper.

"Daar valt veel winst te behalen", vervolgt ze. Een voorbeeld van waar die winst in kan zitten voor bedrijven is het aanbieden van flexibele werktijden. Deze autonomie vindt men prettig. Volgens Schott geldt datzelfde voor de werk-privébalans. Daar bovenop komt dat personeel vaak multifunctioneel gebruikt kan worden. Door in te zetten op training kan een werkgever niet alleen personeel opleiden voor andere taken, maar ook nog eens aan de organisatie binden. In tijden van extreme schaarste is dit een mooie bijkomstigheid.

Bij technische beroepen is het personeelstekort eveneens een probleem, ziet Doekle Terpstra, voorzitter van ondernemersorganisatie Techniek Nederland: "De uitstroom is hoog. Om werknemers te behouden, moeten we meer perspectief bieden, zoals een betere verdeling tussen werk en privé. Dat waren zaken die voorheen niet op tafel lagen." Hoe je zo'n betere balans aan kan bieden? Door personeel alleen het werk te laten doen wat écht door mensen gedaan moet worden.

Softwarerobots tegen personeelstekort

Binnen veel organisaties en bedrijven wordt immers handmatig werk verricht dat door softwarerobots gedaan kan worden. Deze softwarerobots maken gebruik van RPA, Robotic Process Automation, en kunnen met die software allerlei repetitieve taken wegnemen. Door dit te doen houdt personeel meer tijd over om belangrijke zaken op te pakken, of hoeven er minder overuren gedraaid te worden, wat die werk-privébalans weer ten goede zal komen. Met andere woorden: automatiseren kan je gebruiken om personeel binnenshuis te houden.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!