<-- Naar het blog overzicht

Moet je je bedrijfsprocessen in kaart brengen voordat je gaat automatiseren met RPA?

6/6/2024 15:18

Automatiseren is een breed traject dat begint met het identificeren van processen die geschikt zijn, en eindigt met het onderhouden van de definitieve werkstroom. Voor bedrijven en organisaties is het niet altijd duidelijk hoe de taken aan het begin van dit traject verdeeld worden. Moet je zelf je processen in kaart brengen, of heb je daar een externe partij voor nodig?

Moet je processen zelf in kaart brengen als je wil automatiseren? Nee, dat hoeft niet.

Het korte antwoord is dat dit doorgaans een gedeelde verantwoordelijkheid is wanneer ondernemingen overwegen om met implementatiepartners in zee te gaan. Dat komt omdat er bij beide partijen expertises zitten, maar allebei de partijen de ander wel nodig hebben om tot een succesvol eindproduct te komen. We belichten beide kanten van dit verhaal.

Allereerst is het belangrijk om mee te nemen dat de kennis van de processen zelf in de organisaties en bedrijven zit, niet bij de implementatiepartner. Processen die rijp zijn voor een automatiseringsslag worden vaak door dezelfde persoon, of enkele personen, uitgevoerd binnen de organisatie. Het meest effectief is om deze mensen bij het proces te betrekken, want die kunnen advies geven over hoe zo'n proces het makkelijkste uitgevoerd wordt.

Het in kaart brengen van het proces vergt dus wel degelijk energie van een bedrijf of organisatie zelf, maar ook de implementatiepartner speelt hierin een belangrijke rol. Hoewel de details namelijk bij het personeel opgehaald kunnen worden, is een implementatiepartner in staat om vast te stellen welke oplossing in combinatie met de software de meest effectieve werkstroom op zal leveren. Aan de hand van de input van personeel verstevigt een implementatiepartner dus het proces.

Wat maakt Yarado hierin uniek?

Wat maakt Yarado in dit proces uniek? Yarado heeft al veel processen onder de loep genomen in nagenoeg alle industrieën. De kans is dus groot dat dat de implementatie van een automatiseringstraject vergemakkelijkt, en misschien nog wel belangrijker, ook versnelt. Die industrie-specifieke ervaring is dan ook een pluspunt die komt met het werken met een implementatiepartner.

Daarnaast krijgen ondernemingen één technische kenner aangewezen, die het hele traject meeloopt. Dat begint dus al bij het identificeren van de processen, gevolgd door het bouwen van de automatiseringsflow. Zodra de flow gebouwd is, wordt deze getest en kunnen medewerkers het proces definitief loslaten. Loopt alles gestroomlijnd? Dan blijft er iemand meekijken. Mocht er in het proces een verandering plaatsvinden dan kan Yarado meteen bijsturen.

Gratis totdat jouw administratieve werk geautomatiseerd is

Wij automatiseren jouw admin gratis en brengen niets in rekening totdat het werkt.  (Dat klopt, geen lock-in).

Boek een meeting
Phone Icon
Jop de Bakker

Gratis discovery call van 30 min met onze CEO, Jop!